Zoetstoffen

Zoetstoffen en het effect op je lichaam

We hebben het eerder al gehad over suiker en het effect op je lichaam. In dit artikel staan we stil bij een veelgebruikt alternatief voor suiker, zoetstoffen!

Zoetstoffen

Tegenwoordig worden in enorm veel producten zoetstoffen gebruikt. Je zult bij zoetstoffen snel denken aan de kleine tabletjes die je gebruikt voor je koffie of thee. Echter vind je in alles wat je kant en klaar koopt in de supermarkt suiker. Waarbij je snel grijpt naar de light variant of zelfs de variant met nul calori?n. We denken dat dit beter is omdat er geen suiker in zit omdat je weet dat je van suiker dik wordt en ongezond voor je is. Waar we niet bij stilstaan is dat kunstmatige zoetstoffen net zo erg of misschien zelfs erger zijn.

De voornaamste reden dat zoetstoffen zo slecht voor je zijn komt doordat zoetstoffen invloed hebben op het hersengebied dat verzadiging regelt. Omdat je als alternatief van suiker zoetstoffen binnenkrijgt en je dus zoetigheid proeft krijg je alvleesklier een seintje waardoor het insuline aanmaakt. Insuline is een hormoon dat de suikerspiegel regelt. Maar op het moment dat er helemaal geen zoetigheid het lichaam inkomt, omdat het nep is, zal de insuline toch zijn werk doen en dat is namelijk suiker uit het bloed halen, maar als er geen extra suiker binnenkomt zal de bloedsuikerspiegel zakken. Wanneer deze zakt krijg je honger, en die honger is dan met name naar koolhydraten en suikers. Dit zorgt ervoor dat je uiteindelijk hiervoor zwicht en dus toch teveel koolhydraten en suikers binnenkrijgt en aankomt.

Helaas zijn er naast gewichtstoename nog veel meer redenen waarom je zoetstoffen moet vermijden. De gevolgen zijn veel erger dan fabrikanten denken want uit onderzoek blijkt dat zoetstoffen een bijdrage leveren aan obesitas, vergeetachtigheid, duizeligheid, geheugenverlies, misselijkheid, depressie en nog veel meer.

Nu je weet wat zoetstoffen met je doen sta je hopelijk langer stil bij je keuze om zoetstoffen tot je te nemen. Om je blik op zoetstoffen nog verder te verbreden lichten we een viertal zoetstoffen toe.

Aspartaam

Dit is een eiwit dat door je metabolisme wordt omgezet in de aminozuren asparaginezuur en fenylalanine. Dit zijn geen gevaarlijke stoffen gezien ze ook in natuurlijke voeding zitten. Echter, bij de afbraak van aspartaam komt methanol vrij, wat oxideert bij 30°C. Gezien ons innerlijk milieu omenabij de 37°C ligt, vindt oxidatie gegarandeerd plaats in het lichaam. Oxidatie zet methanol om in formaldehyde, wat zich weer omzet in methaanzuur. Deze stof kan het zenuwstelsel betreden en invloed uitoefenen op de neurotransmitters en hersenfuncties. Aspartaam verandert de verhoudingen van aminozuren in het bloed, omdat de niveau's van serotonine, tyrosine, dopamine, norepinephrine en adrenaline verlaagt of zelf bijna compleet doet verdwijnen.

Tagatose

Deze variant is momenteel erg in opkomst en zal steeds meer als zoetstof op de markt verschijnen in light- en suikervrije producten. Een gevaarlijk neveneffect van de inname van tagatose is de aandoening hyperukemie. Dit is een stofwisselingsstoornis waarbij een extreem hoge urinezuurspiegel aanwezig is in het bloed. Zeker voor diabetici is dit gevaarlijk, omdat het de pancreas kan beschadigen. Dit orgaan scheidt insuline uit.

Saccharine

Dit is de oudste zoetstof en is al sinds 1878 op de markt. Momenteel erg onder controle en is toegestaan als zoetstof en als ingredi?nt voor hoestdrank. Saccharine zet zich niet om in glucose, maar wordt wel gemakkelijk geabsorbeerd en onveranderd uitgescheiden door de nieren. Ondanks dat deze zoetstof niet erg boosaardig klinkt, werd in een onderzoek vastgesteld dat er een verband bestaat tussen saccharine en blaaskanker. Desondanks wordt de zoetstof nog steeds toegestaan, omdat dit onderzoek niet voldoende is om het aan banden te leggen.

Sucralose

Deze zoetstof, die in de jaren ?90 zijn opkomst kende, is een chemische stof die 600 maal zoeter is dan suiker. Het is de enige niet-voedzame zoetstof die van suiker zelf is gemaakt. Ondanks dat het naar suiker smaakt, verteert het lichaam dit niet als suiker, waardoor het geen calorieën of koolhydraten bevat. Klinkt geweldig als je niet verder kijkt dan je neus lang is. Uit vele onderzoeken blijkt dat het gebruik van sucralose je immuunsysteem verlaagd, een onregelmatige hartslag veroorzaakt en een onrustig gevoel geeft. Daarnaast kan het leiden het tot kortademigheid, huiduitslag, hoofdpijn en lever- en nierschade.

Wees verstandig en vermijd kunstmatige zoetstoffen. Als je wel voor een product kiest met zoetstoffen dan weet je nu in ieder geval wat het met je lichaam doet.

Deel dit bericht met vrienden

Over de auteur

Erhan Toz

Sport freak in hart en nieren. Inmiddels een van de meest fanatieke sporters van de groep. Next challenge: Kwart triathlon!

Reacties 2

  1. Sabine

    Hoe zit het met Stevia? Iedereen zegt dat dat minder slecht is, omdat het natuurlijk is, maar naar mijn idee heb je hetzelfde ‘neppe’ effect van zoet proeven en je insulinehuishouding aan het werk zetten zonder dat er iets is om af te breken. Klopt dit, of is stevia daarin echt anders?

  2. Dylan Mouthaan

    Stevia is een 100% natuurlijk product, bevat geen calorie?n

    Let wel goed op dat producten waar stevia op staat per definitie niet gezond is. Een product kan vol met suiker zitten maar toch het label met stevia extract bevatten. Een goed voorbeeld is het nieuwe Amerikaanse drankje Coca-Cola Life 19 gram suiker per blikje, in combinatie met de zoetstof stevia.

    Bedenk dus goed welke producten je kiest als alternatief.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *