Wat is er gaande?
Producten met het kenmerk ?natuurlijk? of ?gezond? blijken vol te zitten met toevoegingen, stoffen die in het geheel niks met het originele voedingsmiddel te maken hebben. Het enige doel dat deze additieven dienen is het op onnatuurlijke wijze langer of beter in stand houden van het product. Oftewel; het product wordt aangevuld met kunstmatige stoffen om het langer houdbaar te maken, mooier te maken of een combinatie van beide. Deze stoffen worden aangeduid met E-nummers.
De consumentenbond beschrijft dit als volgt: ?E-nummers zijn additieven die door de Europese Unie zijn goedgekeurd om te gebruikten in levensmiddelen. Wanneer blijkt dat het additief ongevaarlijk is en in alle EU landen wordt toegelaten krijgt de stof een E-nummer.? Maar is dit proces wel echt ongevaarlijk?
(On)natuurlijke manipulatie?
Het doel dat beoogd werd met het toevoegen van additieven lijkt in eerste instantie enigszins onschuldig. Bijvoorbeeld het toevoegen van een kleurstof om een anders nogal saai ogend product op te fleuren. Het probleem schuilt echter in de herkomst van het toegevoegde stofje. Sommige stoffen zijn van natuurlijke oorsprong, andere ronduit chemisch. Met name deze chemische toevoegingen kunnen op den duur risico's vormen voor de gezondheid.
Europese voedselveiligheidsautoriteit (EFSA)
De EFSA is de organisatie die stoffen goedkeurt voor ze een E-nummer krijgen. Dit is een onafhankelijke organisatie, waardoor je dus zou denken dat de uitgegeven adviezen betrouwbaar zijn. Maar aan deze stelling zitten nogal wat haken en ogen, met name waar het gaat om stoffen die pas kort daarvoor op de markt zijn ge?ntroduceerd.
Zijn adviezen voor het afgeven van e-nummers altijd betrouwbaar?
Onvoldoende onderzoek
Een additief dat veelvuldig besproken is geweest, is aspartaam. Pas jaren nadat het op de markt werd gebracht, is daadwerkelijk onderzoek gedaan naar de werking en mogelijke gevolgen van het stofje. Hier kwamen dan ook vrij schokkende conclusies uit naar voren die aantoonden dat de stof een gevaar voor de menselijke gezondheid zou kunnen vormen. En aspartaam is slechts het topje van de ijsberg, er zijn ontelbare stoffen met E-nummers die op deze wijze ter discussie staan? Het is dan ook niet onterecht om vraagtekens te zetten bij de veiligheid van E-nummers, indien het niet eens duidelijk is wat de gevolgen kunnen zijn van de inname van deze stoffen.
Conclusie
Naast het ontbreken van gedegen onderzoek kan ook nog worden gemeld, dat het toevoegen van stoffen aan natuurlijke producten sowieso niet echt gezond klinkt. Natuurlijk is het misschien handig als je kaas wat langer houdbaar is, daarentegen kun je natuurlijk ook gewoon een kleinere portie kopen en die sneller opeten! Waarom zou je immers je gezondheid op het spel zetten als er een veilige oplossing beschikbaar is? De natuur heeft ons al zoveel moois te bieden, iets toevoegen maakt het dus echt niet altijd beter.
Weet jij wat je eet? Hoeveel e-nummers zitten er in jouw laatste consumptie..?