Wat zijn nu de grote voordelen?
Ik ben een grote fan van de vrucht en eet er met gemak twee op een dag op. Dit is overigens geen aanrader, want i.v.m. de calorieën is het aanbevolen max. 1 per dag op te eten.
Gezonde vetten
Avocado's bestaan voor maar liefst 30% uit gezonde vetten ? waar je, in tegenstelling tot wat veel mensen nog steeds denken, heus niet dik van wordt. Het gaat om enkelvoudig onverzadigd vet dat een gunstig effect heeft op je cholesterol.
Vitamines
Verder bevat de vrucht allerlei vitamines: A, B1. B2, B3, B6, C. E en K ? en dat in combinatie met belangrijke stoffen als foliumzuur en lute?ne.
Vezels en eiwitten
Voeg daar nog een flinke portie vezels en plantaardige eiwitten aan toe, en je begrijpt dat veel deskundigen je aanraden om regelmatig een avocado te eten.
Calorieën
Een avocado bevat gemiddeld 200 calorieën. Voor een man tussen de 19-30 is dit 7% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) = 2.700 kcal. Voor een vrouw ligt in dezelfde leeftijdscategorie op 9% van de ADH. Die ligt bij een vrouw op 2.100. Heb je, zoals ik, een actieve leven? Dan kan je 300-400 kcal op de ADH optellen, zowel voor de man als de vrouw.
Genoeg voordelen dus! Maar hoe verwerk je avocado's nu precies in je maaltijd? En wat zijn vooral mijn lievelingsgerechten met avocado's.
Ontbijt tip: Smoothies
De mogelijkheden houden daar echter nog lang niet op! Avocado's zijn ook heel geschikt om in smoothies te gebruiken; ze geven een heerlijke romige structuur aan het drankje en voegen direct een flinke berg vitaminen en mineralen toe. Je kunt voor een relatief zoete smoothie gaan, met andere vruchten als bijvoorbeeld mango, frambozen of banaan.
Het is ook mogelijk om er een groene smoothie van te maken, bijvoorbeeld met spinazie, selderij of andere groene ingrediënten. Groene smoothies zijn niet voor niets waanzinnig populair; ze zorgen ervoor dat je je dag meteen met een flinke vitaminebom en gevuld gevoel begint.
Lunch en avondeten tip: Salades
Veel mensen komen niet veel verder dan guacamole en misschien een aperitiefje? Gelukkig zijn er veel meer opties te bedenken. Zo zijn avocado's heel geschikt om in salades te gebruiken! Of het nu een traditionele maaltijdsalade met kip en paprika is, of een Aziatische salade met mango en gember erbij: met avocado's kan het allemaal.
Andere producten die goed samengaan met deze vrucht zijn bijvoorbeeld zalm, bietjes, geitenkaas en tomaat. Met salades kun je gelukkig eindeloos vari?ren, dus avocado hoeft op deze manier nooit saai te worden. Vergeet de zout, peper en andere toepasselijke kruiden niet, want anders smaakt de avocado een beetje flauw.
Avondeten tip: Mexicaans en Japans
Verwerk je de avocado liever in je avondeten? Dan zijn er twee keukens die zonder twijfel interessant voor je zijn: de Mexicaanse en de Japanse keuken. In Mexico verwerken ze avocado's niet alleen in guacamole, maar ook in chili con carne, chili sin carne (stoofpot) en natuurlijk taco's en burrito's waar je eindeloos mee kunt vari?ren.
In Japan is de vrucht een geliefd ingredi?nt voor sushi, bijvoorbeeld in combinatie met vis (tonijn of zalm) of ei. Voor ieder wat wils, kortom!
Mijn favoriete avocado recepten
De onderstaande recepten maak ik regelmatig voor lunch of avondeten klaar.
- Zalmomelet met avocado
- Clubsandwich met kip, krab en avocado
- Speltpast met avocado en zalm
- Salade met kalkoenfilet en avocado
- Wrap met kip en avocado
- Wrap met zalmsalade, komkommer en avocado
- Volkoren pasta met zalm en avocado
Hoe zit het met jouw liefde voor avocado's?
Ik ben dus gek van avocado's. Elke week haal ik weer een paar in huis. Ben jij ook fan?
Reacties 1
Denk dat ik de grootste avocado verslaafde ben! Eet het overal bij!!
Op m’n bananenbrood met Kalkoenfilet als dipsaus bij zoete aardappel frietjes! Combineer het zelfs met pindakaas ?! Gebakken tussen een banaan Havermout pannenkoek met vega kaas, door stampotten.. Kan nog wel ff doorgaan hahaha.. Dus doe zeker mee met jouw verslaving! Super leuk om t lezen dit stukje