De hoeveelheid vet
Niet alleen de hoeveelheid eiwitten verschilt. Ook de hoeveelheid vet die erin zit kan flink verschillen. Als ik je vertel dat dit tot wel honderd keer zoveel kan zijn verklaar je me misschien voor gek, maar het is echt zo. Al heb je het dan wel over het verschil tussen volle kwark waar tien gram vet in zit en magere kwark waar 0,1 gram vet in zit. Dus die vergelijking is misschien niet helemaal eerlijk.
Toch is het verschil in vetgehalte wel heel belangrijk. Doordat er meer vet in kwark zit, zitten er ook meer calorieën in. Dit moet je dus ook allemaal meetellen in je dagelijkse hoeveelheid die je binnenkrijgt. Daardoor past kwark wat minder goed in een mager voedingspatroon.
De gezondheidsverschillen
Wat mij ook opviel is dat yoghurt op een hele andere manier gezond is dan kwark. Dat komt omdat de stoffen die erin zitten heel anders op je lichaam werken dan de stoffen in kwark. Yoghurt is bijvoorbeeld heel goed voor je spijsvertering en de opname van voedingsstoffen in je lichaam. Dat komt doordat het gefermenteerd is. Bovendien zitten er bacteri?n in. Daardoor werkt het als een probiotica en voel je je gezonder. Dit zijn de belangrijkste gezondheidseffecten van yoghurt.
Kwark daarentegen bevat huist veel calcium. Daardoor krijg je er dus sterke botten en mooie tanden van. Daarnaast bevat kwark de vitamine K2. Deze vitamine is goed voor je hart en je bloedvaten. De eiwitten bevorderen ook het herstellend vermogen van je lichaam. Dit zijn de belangrijkste effecten van kwark.
Meer voedingtips?
Conclusie
Er zijn flink wat verschillen tussen yoghurt en kwark te vinden. Het is alleen niet zo dat de ene beter voor je is dan de andere. Ze hebben allebei hun voordelen en hun nadelen. Persoonlijk zou ik dan ook allebei de producten zo nu en dan in mijn voedingspatroon opnemen door ze onderling af te wisselen. Zo pak ik de voordelen op mijn gezondheid van allebei mee en heb ik minder last van de nadelen.
Welke van de twee zou jij het liefst in je voedingspatroon opnemen?
Share this Post
Reacties 4
“Yoghurt is een echt melkproduct. Kwark stamt juist van kaas af. Aan de kwark wordt stremsel toegevoegd, wat afkomstig is van dieren.”
Dit klopt niet helemaal. Zowel yoghurt als kwark zijn melkprodukten (en kaas ook). Het verschil zit in het bereidingsproces. Yoghurt is melk die met bacterien wordt gefermenteerd. Kaas wordt gemaakt door stremsel toe te voegen aan melk. Het eerste stadium van kaas is kwark. Eigenlijk is kwark dus hele jonge kaas (wat je ook terug ziet in de engelse en spaanse benamingen voor kwark, namelijk “fresh cheese” en “queso fresco”). Stremsel wordt oorspronkelijk gewonnen uit de maag van jonge zoogdieren die nog melk drinken (kalveren, schapen, geiten), maar tegenwoordig zijn er ook niet-dierlijke en synthetische stremsels.
Hi Jopie,
Scherp! Bedankt voor je aanvulling. Ik eet nu voornamelijk volle yoghurt. En jij zelf?
Groet,
Dylan
We namen vroeger yoghurt bij het ontbijt maar tegenwoordig vetvrije kwark. Na het lezen van dit artikel gaan we omschakelen: 1 week kwark, de andere week yoghurt.
Dat is een top voornemen Edward! Laat weten hoe je ervaringen zijn. Nog een tip. Voeg cacao poeder en/of kaneel toe voor wat meer smaak.