verborgen suiker

Suiker en producten die je moet vermijden

Zoals we allemaal wel hebben gehoord is suiker enorm slecht voor je. Het verhoogt je bloedsuikerspiegel, je wordt er vermoeid van en op lange termijn kan het diabetes veroorzaken. Maar om suiker uit je leven te verbannen is zo goed als onmogelijk, het zit tegenwoordig bijna overal in. Daarom noem ik hier welke producten je dus het best kan vermijden. Als je van deze etenswaren afziet zal het al een enorm verschil maken in je dagelijkse suikerinname.

Waarom is suiker zo slecht?

Dat suiker slecht is hoor je overal, en dat je ervan aankomt weet je waarschijnlijk ook. Maar waar suiker nou allemaal precies slecht voor is, dat blijft vaak onduidelijk. Als eerste is suiker slecht voor je weerstand, het heeft namelijk gezonde voedingsstoffen nodig om afgebroken te worden. Het verhoogt je bloedsuikerspiegel, waardoor je lichaam extra insuline moet aanmaken. Als je vaak erg veel suiker eet dan raakt je insulineproductie in de war. Hier kun je uiteindelijk diabetes, overgewicht en hart- en vaatziekten van krijgen. Ook tast suiker, zoals je waarschijnlijk als kind vaak hebt gehoord, je tanden aan. En als laatste is suiker ook nog eens net zo verslavend als alcohol of nicotine. Slim on je inname te matigen dus.

De suikerbommen om te vermijden

Deze 6, minder en bekendere gevallen, zijn producten die je beter kunt vermijden

Frisdrank

In een glas cola zitten al snel zes suikerklontjes! Dat ene klontje in koffie valt dan nog mee. Dat is al erg veel suiker maar waar je met frisdrank ook mee moet oppassen is dat het niet vult. Van taart zit je op een gegeven moment nog vol, maar frisdrank kan je blijven drinken. Probeer dit dus koste wat kost te vermijden.

Vruchtensap

Deze hoef je niet volledig te verbannen, maar ze mogen zeker geen vervanging zijn voor een stuk fruit. Ze bevatten meestal net zo veel suiker als frisdrank. Er zitten natuurlijk wel meer vitaminen en mineralen in, maar door er sap van te maken loop je toch een hoop voedingsvezels mis. Drink het dus met mate.

Yoghurt met een toegevoegde smaak

Weer een product waarvan je denkt dat het volledig onschuldig is. Hier wordt namelijk erg veel suiker aan toegevoegd. Een bakje fruityoghurt bevat al snel meer dan vijf suikerklontjes. Bovendien is yoghurt ook niet bepaald vullend. Als je dan fruityoghurt wil, koop Griekse yoghurt en voeg hier zelf wat fruit aan toe.

Ketchup en andere sausjes

Tomatenketchup klinkt misschien gezond omdat er tomaten inzitten, maar eigenlijk is ketchup vooral suiker. Maar liefst 45 klontjes om precies te zijn. En het is er alleen maar voor extra smaak. Ook andere sauzen als kant-en-klare sat'saus of pastasaus bevatten meer suiker dan goed voor je is. Wok sauzen uit de supermarkt vallen hier ook onder. En het mooiste is dat je al deze sauzen heel simpel zelf kan maken, zonder suiker. Vaak zijn ze dan ook nog veel lekkerder.

Soep uit blik

Soep is weer zo eentje die helemaal niet ongezond lijkt, en dat is meestal ook niet. Maar aan soep uit blik wordt veel suiker toegevoegd. En dat niet alleen, er zit ook meer zout in dan nodig is. Maak daarom zelf je soep, dit is helemaal niet moeilijk en een stuk gezonder.

Saladedressing

Salade is misschien wel de gezondste maaltijd die er is, hoe kan hier nu ook al suiker inzitten. Het gaat om de dressing. Kant-en-klare dressings uit de supermarkt kunnen wel dertig gram suiker bevatten per 100 milligram. Terwijl saladedressing het allersimpelste is om zelf te maken. Houdt je salades dus gezond en maak je eigen dressing.

Conclusie

We kunnen denk ik wel concluderen dat er een hoop suiker verstopt zit in voedingsmiddelen die we elke dag eten. Tijd voor verandering dus! Nu je weet waar suiker inzit, vermijd deze producten. Maak alles gewoon lekker zelf, een stuk gezonder lekkerder en vaak ook goedkoper. Waarom zou je het niet doen! ?Tijd om je eigen pastasaus te gaan maken!?

Deel dit bericht met vrienden

Over de auteur

Dylan Mouthaan

Facebook

Sport regelmatig en divers. Bewust bezig met voeding, and I love it. Next challenge: Hele marathon!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *