stress

Stress! Zo kun jij het verminderen

We leven in een samenleving met een overvloed aan informatie en prikkelingen. Denk aan alles wat op je af komt via internet, tv maar ook werk en relaties. Het is een moeilijke tijd om kalm te blijven als iets niet volgens planning gaat. Daarbovenop komt de hoge verwachtingen vanuit het sociale leven en professionele leven die tot veel stress leiden. In dit artikel leggen we uit waarom sporten en voeding goed is om stress te verminderen.

Stress en Sporten

Sporten heeft zeker voordelen voor de manier waarop je lichamelijk met stress omgaat. Tijdens het sporten span jij je lichaam aan waardoor je meer zuurstof naar je spieren pomp. Dit heeft een positief effect op de circulatie van je bloed. De truc is natuurlijk wel om regelmatig te sporten zodat je dit proces in stand houdt. Dit zorgt er uiteindelijk voor dat je fitter wordt en je uithoudingsvermogen verbeterd. Een ander voordeel van sporten is dat je gaat zweten waardoor je antistoffen kunt afvoeren.

Naast de lichamelijke voordelen heeft sporten ook een groot geestelijk voordeel. Regelmatig sporten verlaagd het stressniveau in je lichaam en maakt vervolgens endorfine aan waardoor jij je gelukkiger voelt. Verder zorgt regelmatig sporten voor meer zelfvertrouwen. Je gaat immers een betere houding aannemen en als je ook nog eens op je voeding let dan zul je snel lichamelijke veranderingen meemaken.

Stress en voeding

Naast het feit dat voeding invloed heeft op hoe je er lichamelijk uitziet heeft het ook veel invloed op het niveau van stress in je lichaam. Er zijn een aantal essenti?le dingen die jij kunt eten om stress te verminderen.

Omega-3

Voeding met veel omega-3 vetzuren zijn zeer belangrijk bij het tegengaan van stress. Omega-3 zorgt ervoor dat je minder cortisol (stresshormoon) aanmaakt en juist meer serotonine aanmaakt. Door serotonine voel jij je veel gelukkiger dus hoe meer hoe beter. Omega-3 zit onder andere in zalm, tonijn, makreel, amandelen, frambozen, walnoten en aardbeien.

Magnesium

Door stress verbruikt je lichaam meer magnesium. Dit zorgt voor spanning in je spieren en zenuwen. Het is belangrijk om te voorkomen dat je door langdurige stress een tekort aan magnesium. Om dit te voorkomen kun je spinazie, amandelen, avocado, cashewnoten, vijgen en pruimen eten.

Vitamine C

In stressvolle situaties verbruik je meer vitamine C. Vitamine C zorgt ervoor dat je minder Cortisol aanmaakt na stressvolle situaties. Daarnaast helpt het om je weerstand op peil te houden. Dus voor bescherming tegen stress is het belangrijk om veel vitamine C binnen te krijgen. Eet hiervoor een sinaasappel, grapefruit of een rode paprika.

Wil jij minder stress blijf dan vooral sporten en let goed op je voeding.

Deel dit bericht met vrienden

Over de auteur

Erhan Toz

Sport freak in hart en nieren. Inmiddels een van de meest fanatieke sporters van de groep. Next challenge: Kwart triathlon!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *