De juiste sportschool kiezen

Ik fitness nu bijna 10 jaar. En in die 10 jaar ben ik 3x van woonplaats gewisseld en 4x van sportschool. Bij een nieuwe sportschool komt een heel lijstje eisen kijken. Ik sport samen met mijn vriend en allebei hebben we onze wensen op een rijtje gezet.

1. Locatie

We beginnen beide bij de locatie. Mijn favoriete sportschool zit bij mijn ouders in de buurt, helaas is dat nu echt te ver om 4x per week naar toe te rijden.Ik sport graag voor of na mijn werk dus we zijn op zoek gegaan naar een sportschool op de route naar ons werk. We rijden beide het eerste stuk hetzelfde. Daarom hebben we gekeken naar een sportschool langs die route. We sporten ook in het weekend, dus te ver van ons huis was ook geen optie. Sport je graag 's avonds? Zoek dan een sportschool in de buurt. Hoe makkelijker het is om naar je sportschool te gaan, hoe lager de drempel, en hoe vaker je zal gaan.

2. Materiaal

Bedenk eerst wat voor sporter je bent, en kijk welke oefeningen je belangrijk vindt. Zo bepaal je welke apparaten ze moeten hebben. Kijk ook naar het aantal apparaten, diversiteit, bankjes en accessoires zoals matjes, steps en gewichten. Wat dat betreft heeft mijn vriend een aantal duidelijke eisen. Ik wil graag een Smith machine, mijn vriend wil graag een squatrek, dumbells tot 50 kg, een dubbel kabel station, verschillende soorten machines en bijvoorkeur machines met losse gewichten. Een aantal essenti?le apparaten heeft die graag dubbel. Bij een een bezet apparaat kan kan hij uitwijken naar een alternatief.

3. Algehele indruk

Ik ben bij sportscholen geweest die aan bovenstaande eisen voldoen maar waar ik echt niet wilde sporten. Onge?nteresseerd personeel, hygi?ne of meer het gebrek hier aan en bijzondere medesporters die stoer doen met te zware gewichten, ongegeneerd naar mijn billen zitten te kijken en meer van dit soort taferelen. Na een rondje door de sportschool moet je er een goed gevoel aan overhouden. Ga een keer kijken op het moment dat jij graag gaat sporten (kijk direct of het niet te druk is op dat tijdstip). Vraag naar begeleiding als je dit graag wil en naar de huisregels. Bij mijn favoriete sportschool hadden ze de regel dat je altijd in een t-shirt met mouwen moest trainen, een rare regel vond ik maar die hadden ze om bepaalde mensen te weren. En dat werkte.

4. Kosten

Kosten zijn natuurlijk ook belangrijk. Sportscholen zijn er voor 10 euro per maand, maar ik ben ook wel eens 90 euro per maand tegen gekomen. In beide gevallen maak ik rechtsomkeer. Ik begin altijd met een proefabonnement van een maand wat makkelijk op te zeggen is. Soms lijkt een sportschool heel leuk, maar is het hem uiteindelijk net niet. Zou jammer zijn als je er dan voor een jaar aan vast zit. Een goede vraag om te stellen als je toch een jaarabonnement neemt, wat doen ze met vakanties of bijvoorbeeld langdurige blessures? Kan je je abonnement tijdelijk stop zetten?

5. Extra faciliteiten

Voor extra faciliteiten had ik een aantal wensen en eisen. Ik volg graag groepslessen dus die moesten aanwezig zijn. Daarnaast zeg ik geen nee tegen een kwartiertje in de sauna dat was een wens. Kijk naar jouw wensen en kijk of dit mogelijk is bij de sportschool. Denk aan groepslessen, dieetadvies, kinderopvang, sauna, begeleiding.

6.Openingstijden

In grote steden is dit vaak geen groot probleem en hebben de sportscholen redelijk ruime openingstijden. Nu kom ik uit een iets kleinere stad dus openingstijden is vaak wat passen en meten. We zaten hiervoor bij een sportschool die op zaterdag om 12 uur dicht ging, dat werd soms wel heel krap. Hier geldt weer, bedenk wat je wilt. Werk je wisselde diensten? Zoek een sportschool met ruime openingstijden.

Gevonden!

Wij hebben ondertussen onze ideale sportschool gevonden. Succes bij het zoeken van jouw ideale sportschool. Geen fan van sportscholen? Lees het artikel Oefeningen zonder gewichten.

Deel dit bericht met vrienden

Over de auteur

Hester van Schaik

4 a 6 keer per week in de sportschool te vinden. En... de enige vrouw in dit team om voor wat diversiteit te zorgen. Last but not least: I love cookies!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *