Ratatouille taart – Recept van de week

Deze heerlijke hartige taart maak je zonder pakjes en zakjes! Alleen maar verse producten, puur en gezond! Het is wel een redelijk bewerkelijk recept, maar de moeite waard. Lees eerst het recept goed door.

Hoe maak je het?

Je begint met de bodem. Deze moet je voorbakken, anders heb je grote kans op een kleffe bodem, en dat is zonde! Door gebruik te maken van volkoren tarwemeel schroef je de hoeveelheid vezels op.

De vulling is gemaakt met mager rundergehakt en ratatouille groenten, zoals paprika, courgette en aubergine. De topping is zachte geitenkaas, dit maakt het erg lekker, maar ook wel wat vetter. Je kunt ook kiezen voor een minder vette kaas of je laat het gehakt weg. Ik gebruik onder andere verse rozemarijn in het deeg en het gehaktmengsel om zo minder zout nodig te hebben! Rozemarijn geeft veel smaak en is heerlijk samen met de geitenkaas!

Ingrediënten

Het deeg

  • 250 gram volkoren tarwemeel
  • 1 theelepel zout
  • 1 eetlepel gesneden verse rozemarijn (gedroogd kan ook)
  • 60 ml olijfolie
  • 120 ml koud water

De saus

  • 4 eieren
  • 100 ml halvolle of magere melk
  • 1 flinke eetlepel bloem

De vulling

  • 200 gram mager rundergehakt
  • 1 aubergine
  • courgette
  • 1 paprika rood
  • 1 paprika geel
  • 125 g zachte geitenkaas
  • eiwit van 1 ei
Bestel al je benodigde boodschappen makkelijk en snel op AH.nl

Materialen

  • mengkom
  • vork
  • deegroller
  • taartvorm
  • kwast (om de vorm mee in te vetten)
  • kookpan
  • vergiet
  • theedoek
  • mes
  • snijplank
  • keramische kooksteentjes, droge rijst of droge peulvruchten (steunvulling)
  • bakpapier of aluminiumfolie
  • koekenpan
  • garde

Bereiding: Begin met het deeg!

Meng het meel, zout, en de kruiden in een mengkom. Voeg de olie toe en mix het met een vork door elkaar. Voeg water toe en meng het geheel weer door elkaar met een vork totdat het water is opgenomen. Kneed vervolgens het deeg rustig tot een samenhangende bal.

Strooi wat meel op het keukenblad en leg de deegbal daar op. Strooi een klein beetje meel op de bal en op de deegroller. Rol het deeg uit in de vorm van een cirkel, groot genoeg voor de taartvorm. Draai het deeg steeds 45 graden, zo krijg je een mooie ronde vorm. Als het deeg blijft plakken dan strooi je nog wat meel op het deeg of op het keukenblad. Doe niet te lang over het uitrollen van het deeg, want dan raakt het deeg ?overwerkt?.

Vet de taartvorm in met olie en strooi er wat bloem in. Schud de vorm heen en weer zodat er een dun laagje meel over de hele vorm verspreid wordt. Verplaats nu het deeg in de taartvorm, zorg dat de hele vorm goed bekleed is. Laat het deeg op deze manier 30 minuten rusten in de koelkast.

Deegroller

Groenten!

Ondertussen kan je beginnen met de groenten. Breng een pan met water aan de kook. Voeg een beetje zout toe. Snijd de courgette en aubergine in plakjes van circa 2-3 mm, snijd de paprika's in reepjes. Als het water kookt blancheer je de groenten 4 minuten. Haal de groenten uit het water en laat uilekken in een vergiet. Leg de groente op een schone theedoek om de groenten zoveel mogelijk te drogen. Als het deeg gerust heeft moet je het deeg eerst blind bakken. Neem wat bakpapier of aluminiumfolie en kreukel dit een beetje. Bedenk de taartbodem met het bakpapier of aluminiumfolie. Leg daar bovenop keramische baksteentjes, droge rijst of gedroogde peulvruchten. Dit heet ook wel een 'steunvulling?. De bodem bak je op 200 graden, gedurende circa 20 minuten. 10 minuten blind (met steunvulling) en 10 minuten zonder de steunvulling.

We gaan verder met de vulling!

Zorg dat de oven voorverwarmd is op 200 graden op het moment dat de taart erin moet. Het gehaktmengsel! Pel de knoflook. Laat de tomatenblokjes in blik uitlekken. Doe het gehakt zonder vet in een koekenpan met antiaanbaklaag. Bak het rul en voeg vervolgens de tomaten blokjes, rozemarijn en knoflook toe. Verwarm dit nog even goed door. Bestrijk de bodem met losgeklopt eiwit voor je de vulling erin doet. Doe het gehaktmengsel in de taartvorm. Leg hierop de courgette , paprika en aubergine. Ik heb het om en om gedaan. Het oog wil ook wat 😉 Vervolgens klop je de eieren, de melk en de eetlepel bloem goed door elkaar. Dit giet je over de taart. Vervolgens verkruimel je de geitenkaas eroverheen. Zet de taart in de voorverwarmde oven en bak gaar in circa 35-40 minuten. Een punt van deze taart met een lekkere lichte salade is een prima maaltijd! Stel, je houdt een paar punten over, dan kan je deze 1-2 dagen bewaren in de koelkast of nog wat langer in de diepvries! Lekker als makkelijke maaltijd of lunch! ratatouille taart

Voedingswaarde

Voedingwaarde per punt
( 1/8 van taart )
  • kcal: 344 kcal
  • eiwit: 17 g (20EN%)
  • Koolhydraten: 25 g (29EN%)
  • Vezels: 6 g
  • Vet: 17 g (44EN%)
  • Verzadigd vet: 5 g (13EN%)
  • Natrium: 261 mg
Aanbevelingen Voedingscentrum voor warme maaltijd
  • kcal: 400-700 per maaltijd)
  • eiwit: maximaal 25EN%)
  • koolhydraten: circa 40EN%)
  • vezels: >1,5 g per 100 gram))
  • vet: 20-35EN%)
  • Verzadigd vet: <10 EN%)
  • Natrium: <160 mg per 100 gram)



  • Deel dit bericht met vrienden

    Over de auteur

    Annet Brons

    Ook zo genoten van het recept en wil je meer weten over voeding? Bekijk ons overzicht voor Gezonde & Makkelijke recepten. En wil je iets mee bereiken, bekijk dan het Afvallen overzicht.

    Reacties 1

    1. Dylan

      Hey Annet,

      Dat ziet er lekker uit! Staat voor volgend weekend op de agenda, smullen 🙂

      Dylan

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.