Onze ervaringen tijdens de omloop van Zandvoort

Naast het hardlopen ben ik, samen met Dylan, regelmatig aan het wielrennen. Zo hebben we deze keer deelgenomen aan de omloop van Zandvoort. Een leuke locatie om te starten en te finishen.

De voorbereiding

Na een lange winterperiode was het eindelijk zover. Onze eerste tour van het jaar. Zoals bekend bij veel wielrenners is het winterseizoen niet het ideale moment om op de fiets te stappen. Wie wilt nou fietsen met een temperatuur onder de nul waarbij de kans op uitglijden extra groot is.

Na veel overleg hebben we de knoop doorgehakt om deel te nemen aan de omloop van Zandvoort, ongeacht de mindere voorbereiding. We moeten namelijk ergens starten.

Na het nemen van de beslissing stonden we voor de volgende uitdaging. wat voor afstand gaan we fietsen? De keuze bestond uit 45, 80 of 120 kilometer. de beredenering was vrij simpel. 45 kilometer is te kort en 120 kilometer is op dit moment te ver. Dan blijft maar 1 keuze over en dat is de 80 kilometer variant.

De route

Zoals de naam al zegt starten we in Zandvoort en vertrekken richting Noordwijkerhout. Vervolgens gaan we omhoog door Lisse richting Hoofddorp en Vijfhuizen. Vanaf Vijfhuizen gaan we richting Velserbroek en zo weer terug naar Zandvoort. Een heerlijk rondje met veel bezienswaardigheden.

Route omloop van Zandvoort


De tour

De dag dat we gaan fietsen is aangebroken en wat een dag. De voorspellingen waren slecht maar hadden nooit verwacht dat het zo slecht zou zijn. Keiharde wind maar gelukkig nog geen regen.

weer omloop van zandvoort Weersvoorspelling

Een maal aangekomen in Zandvoort, komen de fietsen uit de kofferbak en voelen we de ijskoude wind. Het moraal lijkt te zakken maar wij laten ons niet kennen. Goed gekleed gaan we richting de start.

We komen aan bij het circuit en mogen onze eerste stempel in ontvangst nemen. Vervolgens gaan we een aantal heerlijke kilometers over het circuit tegemoet. Na een heerlijke ronde over het circuit gaan we richting de boulevard. Hier zijn we getuige van een geweldig woeste zee.

strand omloop van zandvoort Zandvoort aan zee

Na het overweldigend gevoel van de woeste zee gaan we richting het duingebied. Hier begint het worstelen tegen de wind echt. We krijgen de wind vol van voren en de koplopers hebben het zwaar. Na veel rouleren komen we een heel eind met een mooie snelheid van gemiddeld 36 kilometer per uur. De eerste verzorgingspost is in zicht en we gaan snel naar binnen voor onze stempel en een bak koffie. Tot nu toe hebben we mazzel met het weer omdat we nog geen druppel regen hebben gehad. Dit veranderd snel als we buiten komen en zien dat het keihard begint te regenen. Eenmaal begonnen gaan we natuurlijk door en we stappen snel op de fiets.

Het enige wat nu nog in onze kop rondgaat is knallen om warm te blijven en zo snel mogelijk naar de finish. Gelukkig vinden we snel een groep waarbij we aan kunnen haken en halen daardoor een goede gemiddelde snelheid. Een hoop kilometers later door de regen en prachtige Hillegom en Bennebroek komen we bij ons tweede verzorgingspost in Vijfhuizen. Dit is een oude fort en kunnen binnen genieten van een heerlijke tomatensoep.

Eenmaal buiten merken we dat het misschien niet heel handig was om warme tomatensoep te nuttigen. Qua gevoelstemperatuur was het al koud maar nu was het verschrikkelijk. Het was zo erg dat ik spontaan begin te klappertanden. Ik weet niet hoe snel ik op mijn fiets moet stappen en zet de sprint erin om snel weer op te warmen.

Na een aantal kilometer hebben we geluk en komen we op een deel waar we wind mee hebben. Wat een kick geeft het om nu vol gas te fietsen. We bereiken op een gegeven moment zelfs 40 kilometer per uur terwijl we niet in een groep fietsen. Als we Velserbroek voorbij zijn bereiken we Haarlem en fietsen door de stad richting Bloemendaal en merken dat we hier aardig moeten klimmen. Ook merken we dat we aardig leeg zijn en het geen pretje meer is om te fietsen in de keiharde regen. Het enige waar we aan denken is “we zijn er bijna”.

Net voordat we de boulevard ban Bloemendaal bereiken gaan we het duingebied in en fietsen we langs het circuit naar de finish. Vandaag is ook Zandvoort circuit run en deze start op, zoals de naam al zegt, op het circuit. Eindelijk rijden we het centrum van Zandvoort in en bereiken de finish. Helaas is dit niet de gezellige finish die we normaliter gewend zijn maar dat is ook niet heel gek gezien het weer. Iedereen is snel naar de auto gehaast om zich om te kleden en te ontdoen van natte kleding.

Genoten

Ongeacht het weer hebben we toch genoten want het is nooit erg om te fietsen met vrienden 🙂

start omloop van zandvoort

Deel dit bericht met vrienden

Over de auteur

Erhan Toz

Sport freak in hart en nieren. Inmiddels een van de meest fanatieke sporters van de groep. Next challenge: Kwart triathlon!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *