ervaringen dam-tot-damloop

Ervaringen dam-tot-damloop 2015

Afgelopen zondag was de dam-tot-damloop en het was weer een geweldige ervaring om het mee te maken. Ook dit jaar heb ik de run gelopen samen met Dylan. In dit artikel delen wij onze ervaringen voorafgaand, tijdens en na de run.

De voorbereiding

Zoals bij iedere run probeer ik zoveel mogelijk koolhydraten te stapelen voorafgaand aan een wedstrijd. Vrijdag voorafgaand aan de run heb ik voor het laatst nog een rustige training gedaan en in de avond een stevige bord pasta gegeten. Die avond ben ik vroeg naar bed gegaan om goed uit te rusten. Ook de daaropvolgende dat lekker veel koolhydraten gegeten en op tijd naar bed. De zaterdag heb ik lekker rustig aangedaan zodat ik zondag fris aan de start van de dam-tot-damloop kon verschijnen.

Wedstrijddag

De ochtend voor de run neem ik wederom een bord pasta. Lekker neutraal en daarbij drink ik veel water. Het is belangrijk om goed te hydrateren en heb dit meer dan voldoende gedaan. Ik moet dan ook regelmatig naar het toilet maar dit is een goed teken. Alle spullen zijn gepakt en ik ben er klaar voor. We, mijn vrouw en dochter gaan mee voor support, stappen in de auto en rijden naar de P+R in Westzaan. Ik moet toegeven dat het ieder jaar weer op en top is geregeld. Na aankomst stap ik hier op de bus naar Amsterdam terwijl mijn lieftallige supporters op de bus naar Zaandam stappen. Aangekomen in Amsterdam is een hoop veranderd ten opzichte van vorig jaar. Dit jaar worden de spullen boven bij de bushaltes aan de achterzijde van het station ingeleverd. Terwijl ik geen flauw idee heb van wat ik kan verwachten kom ik boven aan bij een stoet van PostNL vrachtwagens waar hardlopers hun spullen in kunnen leveren. Ook hier weer petje af voor de organisatie. Na het inleveren van de spullen haasten we naar de start en eenmaal aangekomen mogen we binnen een paar minuten al starten. Ieder jaar weer de intentie om ruim op tijd aanwezig te zijn in het startvak maar dat blijft toch steeds moeilijk. Je bent zo afgeleid door alle drukte en wilt nog zoveel dingen doen dat je de tijd snel vergeet.
  • dam-tot-damloop 2015
  • dam-tot-damloop 2015

Race-time

We starten in de eerste recreanten groep en moeten ons aardig inhouden door de omvang van de groep en het feit dat we niet meer in staat waren om naar het begin van de startvak te lopen. Na de start komen we snel in de tunnel en het gaat altijd heel snel naar beneden en voorzichtig naar boven om energie te besparen. Na de tunnel komen we in Noord en zien tijdens het hardlopen veel feestende mensen. De eerste 5 kilometer gaan heerlijk en lopen gemiddeld 12 kilometer per uur. Na deze 5 kilometer bereik ik het moment dat ik iets langzamer moet lopen om mijn energie te verdelen. Langzaam zakt mijn tempo terug naar 11,5 km per uur en hou dit lange tijd vol. Langs het parcours zie je veel feestende mensen en bandjes waardoor het hardlopen tijdens de dam-tot-damloop helemaal niet vervelend is. Mijn advies is dan ook om zonder muziek te rennen tijdens de dam-tot-damloop zodat je volop kunt genieten van het parcours maar ook de aanmoedigende mensen. Je zult meerdere keren je naam horen omdat ze deze van je startnummer aflezen. Geloof mij dit geeft mega veel energie.
  • dam-tot-damloop 2015
  • dam-tot-damloop 2015

Keerpunt

Na 10 kilometer merk ik dat mijn voorbereiding dit jaar veel minder is ten opzichte van vorig jaar en begin last te krijgen van mijn kuiten en bovenbenen. Op dit moment denk ik alleen nog maar volhouden en uitlopen. Na 10 kilometer bereik je het punt dat je langs de A8 loopt en dit is een minder druk punt van de dam-tot-damloop. Hier is het altijd even doorbijten om vervolgens de menigte toe te rennen in Zaandam. Met nog een paar kilometer te gaan zak ik steed meer terug naar 11 kilometer per uur en naast het feit dat ik wil eindigen wil ik zeker binnen de anderhalf uur eindigen dit jaar. Dit in mijn achterhoofd doe ik alle moeite om mijn snelheid vast te houden.

Finish

Eenmaal aangekomen in het centrum van Zaandam is het ontzettend druk en gezellig en schiet het in je bol van de energietoename. Het enige wat ik nu nog denkt is ik ben er bijna en ik geef alles wat ik nog heb. Zo ook Dylan en hij heeft schijnbaar net wat meer energie en hier nemen we voor nu even afscheid. Vooral de laatste kilometer zie je zoveel mensen dat je niet weet waar je moet kijken en hoe jij je moet gedragen. Wat ik hier altijd doe is een eindsprint inzetten om al mijn energie eruit te gooien. Vaak zorgt dit ook voor veel gejuich vanuit de menigte wat een geweldige kick geeft. Eenmaal over de finish check ik mijn tijd en zie dat ik 1:27 minuten heb gelopen terwijl mijn tijd vorig jaar 1:16 minuten was. Dat ik mezelf dit jaar minder goed voor had bereid was wel overduidelijk te zien aan mijn prestatie. Volgend jaar is het streven 1:15 minuten en daar ga een stuk harder voor trainen.

Maar nu is het tijd voor een feestje. Op naar het dam-tot-dam park.

Wij horen graag hoe jij het hebt ervaren en wat je eindtijd was. Laat je horen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *