Een gezonde levensstijl met langzame koolhydraten

Koolhydraten zijn DE energiebron voor je lichaam; het is brandstof voor je spieren en zijn de motor om je hersenen goed te kunnen laten functioneren.

Een held of juist een boosdoener?

Koolhydraten zijn onder te verdelen in langzame en snelle koolhydraten. Langzame koolhydraten zijn uiterst geschikt als een goede energiebron voor ons lichaam. Snelle koolhydraten doen onze bloedsuikerspiegel in één keer flink stijgen. Zijn snelle koolhydraten daarom juist helden of juist boosdoeners?

Een flinke boost aan energie, kunnen veel mensen gebruiken. Helaas is deze boost maar van korte duur en het nadeel van “snelle koolhydraten” is dat ze leiden tot overgewicht – hoge bloeddruk en tevens kans geven op het ontwikkelen van diabetes. Snelle koolhydraten zijn dus de boosdoener.

Pure suikers

De glycemische index bepaalt of we te maken hebben met langzame of snelle koolhydraten. Langzame koolhydraten hebben een lage glycemische index. Producten zoals suiker, frisdrank, wit brood en aardappels bevatten alle snelle koolhydraten en dus een hoge glycemische index.

Snelle koolhydraten zijn dus simpel gezegd pure suikers. Volkoren producten, noten en zaden zijn rijk aan langzame koolhydraten en dus uiterst geschikt voor een gezonde levensstijl.

Koolhydraten in je maaltijd

Langzame koolhydraten zijn dus uiterst geschikt om er een gezonde levensstijl op naast te houden. MAAR – zolang je er maar niet teveel van binnen krijgt. Langzame koolhydraten (complexe koolhydraten), worden trager opgenomen in je lichaam (HA! – eenvoudig te onthouden niet?). Deze trage opname wordt ‘veroorzaakt’ door de complexe samenstelling van deze groep. Je lichaam doet er langer over om het zetmeel af te breken en om te zetten in glucose.

Probeer snelle koolhydraten te beperken. Fruit bevat (gemiddeld genomen) veel gezonde voedingsstoffen maar ook hiervan is TEVEEL – teveel.

Share this Post

Over de auteur

Dylan Mouthaan

Facebook

Sport regelmatig en divers. Bewust bezig met voeding, and I love it. Next challenge: Hele marathon!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *