Vissoorten

Invloed vis op afvallen en sporten

Vis is gezond. Het voedingscentrum raadt dan ook niet voor niets aan om elke week twee maal een portie vis te eten in plaats van een stuk vlees. Vis bevat namelijk vele essenti?le vetzuren, die positieve effecten leveren op je hart en bloedvaten, en die helpen bij de ontwikkeling van je hersenen. Ook wanneer je veel sport, of wanneer je wilt afvallen, kan vis je goed helpen. Er zitten namelijk minder calorieën in dan in een gemiddeld stuk vlees, ?n het zit boordevol goede voedingsstoffen. Maar welke soort vis kun je hiervoor het best eten?

Soorten vis

Er zijn meerdere soorten vis die je kunt eten. Vette vis of magere vis, in dit artikel beschrijven wij in welke voedingsstoffen in bepaalde vissoorten zitten?

Vette vis

Vaak wordt vette vis, zoals haring, zalm, makreel en tonijn aangeraden, omdat deze soort veel vitaminen en omega-3-vetzuren bevat. Dit zijn onverzadigde vetzuren, die bevorderend werken op je hart en bloedvaten. ?Vette vis? klinkt misschien wat huiveringwekkend, maar deze soort is erg gezond en bevat zelfs minder calorieën dan een gemiddeld stukje vlees.

Magere vis

In magere vis zitten minder essenti?le vetzuren, maar een voordeel hiervan is dat ze erg eiwitrijk zijn en weinig calorieën bevatten. Voor een dieet is een stuk magere vis dus zeer geschikt. En ook voor het sporten is het fijn om magere vis te eten, omdat dit een bron van prote?nen is, die je nodig hebt bij de opbouw van je spieren. Enkele magere vissoorten zijn bijvoorbeeld tong, kabeljauw, oesters en schelvis.

De beste vis om te eten bij sporten of afvallen

Bij het sporten en afvallen biedt magere vis, zoals kabeljauw en tong, veel voordelen. Je krijgt namelijk veel eiwitten binnen, die je helpen bij het opbouwen van je spieren. Daarnaast bevat het weinig calorieën, wat je weer kan helpen bij het afvallen. Af en toe een stukje vettere vis, zoals haring of paling, kan echter ook geen kwaad, aangezien dit een bron van essenti?le voedingsstoffen is. Ook deze werken bevorderend voor je gezondheid. Daarnaast leveren deze vissoorten ook nog steeds minder calorieën dan vlees, waardoor het dus sowieso een gezondere keuze is.

Welke vissoort eet jij het liefst?

Deel dit bericht met vrienden

Over de auteur

Dylan Mouthaan

Facebook

Sport regelmatig en divers. Bewust bezig met voeding, and I love it. Next challenge: Hele marathon!

Reacties 2

  1. Cheryl

    Ik eet graag gamba’s, gebakken in een beetje olijfolie of gekookt door de salade. Is dat vet of mager?

    1. Erhan Toz

      Hoi Cheryl, Gamba’s zijn schaal- en schelpdieren en officieel geen vissen. Maar ze worden wel tot magere vis gerekend volgens de schijf van vijf (Voedingscentrum).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *