Green Juice, de wondermiddel. Tijdelijke trend of een blijvertje?

Als je de documentaire Fat, Sick and Nearly dead van Joe Cross hebt gezien, dan ben je wellicht bekend met de term Green Juice. Cross had last van overgewicht, een auto-immuunziekte en chronische vermoeidheid tot hij besloot om uitsluitend te gaan juicen.

Effect

Zestig dagen lang bestond zijn dieet uit groene sappen, om zo zijn dagelijkse behoeften binnen te krijgen. Het resultaat was verbluffend. Cross viel razendsnel af, maar had daarnaast geen last meer van zijn ziekte of vermoeidheid. Hij werd zeer actief en veranderde van een zieke man in een gezonde wereldreiziger. Hij begon met het verspreidden van zijn gevonden informatie en dit werd door veel mensen opgepikt. Vandaag de dag is de term Green Juice algemeen geaccepteerd. Toch roepen de sappen van groene groenten heel wat vragen op.

Vezels

Een van de meest voorkomende vragen gaat over de vezels in je groenten. Deze zijn namelijk goed voor je spijsvertering, maar door te sappen gaan deze verloren. Dat is inderdaad waar. Door je groenten door een sapcentrifuge te halen gaan deze vezels en hun werking verloren. Echter eten maar heel weinig mensen voldoende fruit om aan hun dagelijkse behoefte te voldoen. Als je een groot glas groen sap dringt, krijg je een grote hoeveelheid antioxidanten en vitamines binnen. Hiermee voldoe je aan 36% van je dagelijkse behoefte en 20% van de benodigde vitamines.

Suikers

Er bestaat een mythe dat als je groentesap dringt, je insulinelevels een piek krijgen omdat je ineens heel veel suiker binnen krijgt. Niets is minder waar. Er zitten in groene groentes namelijk zo weinig suiker, dat dit niet eens mogelijk is. Green Juice verlaagt juist de kans op diabetes als het een onderdeel uitmaakt van een uitgebalanceerd dieet.

Dat wilt dus zeggen dat je naast je sap ook nog andere voedingsstoffen binnen krijgt. Denk hierbij aan vlees, zuivel etc., maar vergeet ook de andere gekleurde groenten niet. Er zijn namelijk ook nog gele, rode, witte en vele andere kleuren groentes die ook geconsumeerd moeten worden. Een studie op 45.000 testpersonen wijst zelfs uit dat de kans op kanker afneemt naarmate je gevarieerder groeten consumeert. Daarnaast neemt de oxidatie, veroudering, van je cellen ook nog eens af.

A glass a day to keep the doctor away

Helaas gaat deze uitspraak niet voor iedereen op. Green Juice komt met een handleiding. Op het moment dat je nierproblemen hebt, kan je het sappen namelijk maar beter vergeten. Bepaalde groene groentes, zoals spinazie of kolen, bevatten oxalaat. Oxalaten zijn elementen die zich gemakkelijk hechten aan calcium die vervolgens de nieren en de keel kunnen gaan irriteren. In het ergste geval kunnen nierstenen ontstaan.

De kans op het krijgen nierstenen door te sappen is voor een gezond persoon nihil, maar wanneer je hier gevoelig voor bent wordt het dus een ander verhaal. Mocht je daarom besluiten om over te gaan op sappen, en een glas per dag te gaan consumeren, vergeet dan niet om dit even met je dokter te bespreken.


Drink je zelf Green Juice of overweeg je het? Deel je ervaringen!

Deel dit bericht met vrienden

Over de auteur

Dylan Mouthaan

Facebook

Sport regelmatig en divers. Bewust bezig met voeding, and I love it. Next challenge: Hele marathon!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *