Gezonde pepernoten

Sinterklaas is maar net in het land, dus dat betekend natuurlijk overheerlijke pepernoten. Met ons recept kun je genieten van gezondere pepernoten. Wij gebruiken kokosbloesemsuiker om bewerkte suiker te beperken. Verder gebruiken we volkorenmeel voor extra vezels en zonnebloemolie in plaats van boter om onverzadigde vetten te beperken.

Ingrediënten (circa 70) gezonde pepernoten

 • 250 gram volkoren tarwemeel
 • 80 gram zonnebloemolie
 • 3 theelepels speculaaskruiden
 • 1 eetlepel appelstroop
 • 2 theelepels bakpoeder
 • Zout
 • 50 gram kokosbloesemsuiker
 • 2-3 eetlepels melk of plantaardige drink

Wat maakt deze pepernoten gezonder?

Kokosbloesemsuiker zie je veel in recepten verwerkt als het gaat om gezonde recepten. Het is een onbewerkte suiker die wordt gemaakt van de bloesems van de kokosnootpalmboom. Je lichaam maakt echter geen onderscheid in gewone suiker of ongeraffineerde suiker. Dus het effect van kokosbloesemsuiker is nagenoeg hetzelfde als van gewone suiker, ook de hoeveelheid calorieën zijn nagenoeg hetzelfde.

Er wordt wel beweerd dat het een lagere glycemische index heeft, waardoor het minder accuut effect op de bloedsuiker zou hebben, maar bewijs uit wetenschappelijke literatuur is hiervoor minimaal. Het blijft dus gewoon suiker, maar dan wel onbewerkt. Omdat pepernoten toch echt knapperig moeten zijn, wat door suiker komt, heb ik ervoor gekozen om deze onbewerkte soort suiker te gebruiken in het recept.

Het volkorenmeel maakt de pepernoten vezelrijker dan gewone pepernoten. De zonnebloemolie in plaats van de boter maakt dat er vooral onverzadigde vetten inzitten.

Bereiding

 1. Verwarm de oven voor op 175 graden.
 2. Doe alle ingrediënten in een kom en meng alles goed door elkaar.
 3. Bekleed een bakplaat met bakpapier en maak hier hele kleine bolletjes van het deeg. Let op, maak de bolletjes kleiner dan je ze uiteindelijk wilt hebben want in de oven gaan de pepernoten groeien.
 4. Bak ze vervolgens in ongeveer 15-17 minuten af!

Fijne sinterklaasfeest

gezonde-pepernoten-kado
Voedingswaarde per gezonde pepernoot

27
Kcal

0,4
Eiwit

3,4
KH

1,2
Vet

0,4
Vezels


Waardes zijn in gram. KH staat voor Koolhydraten en Kcal voor calorieën.

Gezonde & Makkelijke recepten

Deel dit bericht met vrienden

Over de auteur

Annet Brons

Ook zo genoten van het recept en wil je meer weten over voeding? Bekijk ons overzicht voor Gezonde & Makkelijke recepten. En wil je iets mee bereiken, bekijk dan het Afvallen overzicht.

Reacties 1

 1. Pingback: Gezonde pepernoten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *