Gevulde kerstkalkoen

Gevulde kerstkalkoen – Recept van de week

Het is geen gezonde maaltijd maar het hoort wel bij kerst. Het is bijzonder moeilijk om tijdens de feestdagen gezond te eten en gezellig mee te doen. Onze tip is om je snackdag te plannen op een feestdag. Met dit recept weet je zeker dat je een heerlijk hoofdgerecht hebt en kun je ook genieten van de bewondering van je gasten. Verder is kalkoen een goede bron van eiwitten.

Ingrediënten voor gevulde kalkoen (6 personen)

  • 1 kalkoen (ca. 2-2.5 kg)
  • 8 sneetjes witbrood
  • 1 citroen
  • 2 grote uien
  • 20 g Italiaanse kruiden (bakje)
  • 175 g boter
  • 1 pot kokend water

Bereiding

Laat de kalkoen minstens 30 min. op kamertemperatuur komen. Verwarm de oven voor op 200 °C. Verwijder de korst van het brood. Verkruimel het brood (in een keukenmachine) heel fijn. Boen de citroen schoon en rasp de gele schil eraf. Snipper de ui. Voeg de citroenrasp en ui toe aan het broodkruim. Ris de blaadjes van de kruidentakjes en snijd ze fijn. Meng de kruiden met peper, zout en boter door het kruim en kneed het geheel tot een losse bal.

Leg kalkoen in een vergiet en schenk er kokend water over (hierdoor wordt het vel extra knapperig). Dep de kalkoen aan de binnen- en buitenkant droog met keukenpapier. Stop de vulling losjes in de kalkoen en sluit de holte af met de rest van de ui. Maak voorzichtig het vel los bij het borstvlees, duw wat boter tussen vel en vlees (zo blijft het sappig). Bestrooi rondom met peper en zout. Smeer de boter over de bodem van de braadslede, leg de kalkoen op de borst erin en verdeel de rest van de boterklontjes erover.

Dek de braadslede losjes af met aluminiumfolie om uitdrogen te voorkomen (niet te strak, anders stooft de kalkoen). Zet de braadslede op een rooster in de oven en braad de kalkoen in 2-2 ? uur goudbruin en gaar. Schakel na 1 uur de oventemperatuur terug naar 175 °C. Bedruip de kalkoen regelmatig met braadvocht. Verwijder de laatste 30 min. de aluminiumfolie en draai de kalkoen om, zodat het vel op de borstkas bruin en krokant wordt.

Controleer of kalkoen gaar is door in het dikste deel van de dijbeen een sat?pen of vleesvork te steken. Het vocht dat eruit druppelt moet helder zijn. Neem de braadslede uit de oven. Wikkel de kalkoen in een nieuw stuk aluminiumfolie en laat hem op het aanrecht minstens 15 min. rusten. Doe de kalkoen dan over op een snijplank met gootje (om het vleessap op te vangen) en snijd hem aan tafel met vleesmes en -vork aan.

Tip: Meng door broodkruimvulling één van de volgende ingrediënten (per kalkoen): 75 g verse cranberry’s, of 8 fijngehakte gewelde abrikozen en 50 g grofgehakte pistachenoten, of 2 eetlepels rozijnen, 3 eetlepels pijnboompitten en 2 fijngehakte teentjes knoflook.
Voedingswaarden voor 1 persoon
  • kcal: 610 kcal
  • eiwit: 49 gram
  • Koolhydraten: 19 gram
  • Vet: 37 gram
  • Vezels: 2 gram
Gezonde & Makkelijke recepten
Geschreven door

Annet Brons

Ook zo genoten van het recept en wil je meer weten over voeding? Bekijk ons overzicht voor Gezonde & Makkelijke recepten. En wil je iets mee bereiken, bekijk dan het Afvallen overzicht.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *