gapen tijdens sporten

Gapen tijdens sporten

Jaja, ik ben er zo een die moet gapen tijdens sporten. Vooral tijdens krachttraining. Niet omdat ik het saai vind, of moe ben maar waarom dan wel? Iedereen gaapt. Er is veel onderzoek naar gedaan. Maar er is geen duidelijke verklaring voor gapen, en dus ook niet voor gapen tijdens het sporten.

Wat is gapen eigenlijk?

Gapen is een reflex dat je longen en bloedtoevoer van zuurstof voorziet. Andere mensen zien gapen, praten over gapen of het kijken naar een foto waar iemand aan het gapen is, kan je ook laten gapen (en ja hoor raadt eens wat ik nu doe). Nu je dit leest, ben je vast ook aan het gapen 😉 Gapen tijdens het trainen kan komen door vermoeidheid, verveling, laag zuurstofgehalte of om onze hersenen af te koelen.

Omdat ik zoveel gaap speciaal tijdens het sporten heb ik voor het gemak maar even de aanname gedaan dat het door een te kort aan zuurstof of te warme hersenen komt.

Tekort aan zuurstof

Bij een tekort aan zuurstof, reageert je lichaam erop door je te laten gapen. Het diep adem halen verhoogt het zuurstofgehalte. Wanneer je snel ademt of niet volledig inademt, kan je gapen om genoeg zuurstof in je bloed te krijgen. Het oefenen van gecontroleerd inademen is belangrijk wanneer je sport, om uitputting van het zuurstofgehalte en teveel kooldioxide in je bloed en longen te voorkomen. Mogelijke oplossing; hou niet te lang je adem in (dit gebeurd vaak onbewust) en hou een gecontroleerde ademhaling tijdens je krachttrainingen.

Regelen van temperatuur

Gapen tijdens sporten kan ook een reactie van het lichaam zijn op het stijgen van de temperatuur van de hersenen, om het zo te controleren. Wanneer de temperatuur in je hersenen stijgt door een zware training, is je natuurlijke reactie zweten. Door te zweten koelt je lichaam af. Gapen verbeterd de hartslag en bloedtoevoer, wat de temperatuur in de hersenen controleert. De koude lucht die je inademt tijdens het gapen brengt de hersenen weer op de juiste temperatuur.

Conclusie?

Ondanks verschillende onderzoeken heeft nog niemand een sluitende verklaring voor gapen tijdens sporten. Het ziet er wat raar en onge?nteresseerd uit tijdens het sporten. Maar het is dus helemaal niet slecht om te gapen tijdens een training. Als jij ook veel gaapt tijdens het trainen, welkom bij de club. We zijn niet de enige. Ireen W'st staat ook regelmatig voor een wedstrijd te gapen om vervolgens een killer wedstrijd te schaatsen.

Deel dit bericht met vrienden

Over de auteur

Hester van Schaik

4 a 6 keer per week in de sportschool te vinden. En... de enige vrouw in dit team om voor wat diversiteit te zorgen. Last but not least: I love cookies!

Reacties 1

  1. Pingback: Top 3 populairste sport & gezonde voeding artikelen in 2016 - Get Super Healthy

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *