Zevenheuvelenloop

Ervaringen Zevenheuvelenloop

Onlangs vond de Zevenheuvelenloop plaats in Nijmegen. Ook al is dit een heel eind rijden is en blijft het een van mijn leukste runs. Dit jaar deed ik mee voor de tweede keer. In dit artikel vertel ik alles over mijn ervaring van dit evenement.

Roadtrip

Meestel doe ik mee met een run in het Westen van het land of in het buitenland. Echter heb ik dit jaar voor de tweede keer meegelopen met de Zevenheuvelenloop en begint deze loop de uitzondering op mijn eigen regel te worden.

Omdat het vanuit Alkmaar naar Nijmegen ruim 150 kilometer is ben ik vroeg wakker en bereid met voor met een een bordje pasta en lekker veel groene thee. Bij mijn vorige run nam ik geen koffie in de ochtend en dat is mij goed bevallen. Waarom zou je iets wat goed werkt niet nogmaals herhalen. Je raadt het al ik sla wederom mijn kop koffie in de ochtend over. Na het wegwerken van mijn pasta, wat niet altijd gemakkelijk gaat in de ochtend, word ik opgehaald door mijn maat Jos. We stappen omstreeks half tien in de auto en rijden richting Haarlem om een aantal van zijn collega’s op te pikken. Hoewel de meeste mensen afschrikken van 150 kilometer afleggen voor een run schreef ik in al mijn enthousiasme “Roadtriiiiiiiiiiiip” en onze rit kan beginnen.

De ochtend begon al onstuimig maar het werd gaandeweg steeds erger en erger. Regen en windstoten namen steeds meer toe en ik vraag al snel “Waarom gaan wij ook al weer naar Nijmegen?” met een grote smile van oor tot oor.

Onderweg naar Nijmegen maken we in Utrecht een pitstop om nog even wat drinken en eten te halen. We zijn nu al bijna een uur onderweg vanuit Haarlem en het is omstreeks elf uur wat betekend dat we nog twee uur hebben te gaan voordat we beginnen. Uit ervaring weet ik dat het niet verstandig is om nog kort voor de run nog een broodje weg te werken dus doe dit ruim op tijd. Om hongerklop tijdens je run te voorkomen kun je een uur voor de race nog een banaan nemen. Maaltijd binnen en knallen weer door richting Nijmegen. Na nog een poos in de auto slaat de werkelijkheid wel echt in. Nijmegen is best ver!

Voordat we het centrum van Nijmegen bereiken zien we een afslag naar P+R Waalsprinter waar je kun parkeren om vervolgens de pendelbus te nemen naar het centrum. Dapper en ook een beetje dwars als we zijn rijden we door naar het centrum en gokken erop dat we wel een plekje vinden in een parkeergarage in het centrum. De rit naar het centrum is mega druk en de hoop dat we wel een plekje in het centrum zakt steeds dieper in onze schoenen. Gelukkig vinden we een plekje in parkeergarage Eiermarkt. Eenmaal uit de garage zien we dat het, tot onze grote verbazing, droog is.

één van de redenen dat ik dit jaar weer meedoe is omdat ik via Scholten Awater deel neem als business loper en dus ook geniet van alle faciliteiten die hierbij gemoeid zijn. We mogen ons omkleden in concertgebouw de Veereniging en het is werkelijk genieten om binnen warm om te kunnen kleden en niet buiten in de kou. Na het omkleden merk ik dat we op moeten schieten wat we starten om 13:05 uur en haasten richting de startvakken.

  • 7heuvelen eind
  • 7heuvelen start

Ready, set, go

Direct als ik uit het concertgebouw loop voel ik de harde wind maar merk dat het qua temperatuur prima aanvoelt. Gelukkig had ik gekozen voor een korte broek en t-shirt in plaats van een thermo broek en wind/regenjack. Ervaring leert dat ik tijdens hardloopwedstrijden vaak op een hoog hardslag zit waardoor mijn lichaamstemperatuur ook aanzienlijk stijgt. Dan is het heerlijk om een korte broek en t-shirt aan te hebben zodat ik deze warmte kwijt kan.

Hoewel ik ingedeeld ben in startvak geel besluit ik om met mijn maat Ren? in het oranje vak te starten. Normaliter mag je wel in een later startvak beginnen maar niet in een eerder vak. Ik neem de proef op de som maar merk dat het zo extreem druk is dat de organisatie moeite heeft om alle deelnemers op startvak te controleren en ik kan fluitend doorlopen.

Met nog een paar minuten te gaan voordat we mogen starten merken we dat onze starttijd aanzienlijk uitloopt. Zoveel zelfs dat we 20 minuten later starten. Echter is de sfeer zo goed dat het niet uitmaakt dat je iets later start. Terwijl ik nog even naar de wolken kijk en hoop dat het droog blijft schiet ik uit het startvak.

De eerste twee kilometers lopen we gemiddeld dertien per uur en merk dat dit net te snel is voor mij. Ik loop sinds een tijd bij de chiropractor omdat ik last heb van mijn ruggenwervels en ribbenkast waardoor ik kortademig wordt tijdens het hardlopen als ik te hoog in mijn hartslag ga zitten en mijn ademhaling forceer. Ik maak de verstandige keuze en zak langzaam terug naar 12 kilometer per uur en probeer dit vast te houden. Ondertussen laat ik mijn maat lopen omdat hij zich teveel in moet houden. Ik gun hem natuurlijk wel een top tijd en na enig twijfel gaat bij hem de knop om en ben ik hem vrij snel uit het oog verloren.

Bij kilometer 3 krijg ik mijn ademhaling onder controle en raak in mijn flow. Dit is ook het moment dat we de eerste heuvel pakken. De heuvel bij kilometer 3 is echter een voorproefje want kilometer 4 begint de klim pas echt. Omdat je na de eerste heuvel een lekkere afdaling maakt en vervolgens een pittige klim van een aantal kilometer zie je in de verte een menigte van hardloper omhoog gaan terwijl je zelf in een afdaling zit. Dit is wel even een wow moment omdat je dit in Nederland alleen meemaakt bij de Zevenheuvelenloop.

De komende kilometers pak je nog een aantal heuvels en is het klimmen en dalen wat je echt goed voelt in je benen. Hierdoor zak ik ook iets terug in snelheid en zak langzaam richt de 11,5 kilometer per uur.

Bij een derde van de run, als je op het hoogste punt zit, Krijg je een geweldige afdaling van 25 hoogtemeters en hier kun je echt even gas geven en is het de kunst om niet teveel op de rem te staan. Door niet in te houden kost het je minder energie en ontzie je tegelijk je knie?n. Dit moment van de run geeft een heerlijk gevoel en merk dat ik qua snelheid ontzettend toeneem. Hoe lekker het ook is ik besef vrij snel dat ik nog een aantal kilometers maar ook een aantal heuvels te gaan heb. Omdat een aantal van de heuvels minder duidelijk zijn is het erg moeilijk om ze te tellen maar het zijn er toch echt zeven. Omdat ik deze run vorig jaar ook had gedaan weet ik dat je na de tiende kilometer nog een pittige klim moet maken voordat je weer een lekkere afdaling krijgt. Vorig jaar maakte ik echter de fout waarbij ik dacht dat dit ook de laatste klim was. Helaas had ik de laatste klim nog te gaan tussen kilometer twaalf en dertien en dezelfde fout zou ik dit jaar niet maken. Ik hou me dus nog even in en geef pas echt vol gas bij de laatste paar kilometers als ik over de laatste heuvel ben.

Ik ga steeds sneller en sneller richting de finish en merkt dat ik langzaam mijn gemiddelde snelheid terugbreng naar de twaalf per uur. Met nog een aantal honderd meters te gaan word ik opgehypt door alle omstanders en besluit nog een laatste sprint in te zetten richting de finish. Ik ben blijkbaar niet de enige die dit denkt en zie ontzettend veel deelnemers een eindsprint maken. Ik knal over de finish en dribbel voldaan richting mijn medaille. Ik kijk op mijn Nike+ app en zie dat ik de Zevenheuvelenloop in 1 uur en 18 minuten heb gelopen.

  • 7heuvelen finish
  • 7heuvelen finish3

After-party

Het is een eind lopen van de finish naar het concertgebouw en merk dat ik af begin te koelen. Ik dribbel snel verder en haast naar binnen. Onderweg zie ik veel hardlopers buiten in de kou, klappertandend, omkleden en ben onwijs blij dat ik dit binnen in een verwarmde ruimte kan doen. Na het omkleden neem ik een koolhydratenshake en een half uur later nog een eiwitshake en zorgt hiermee voor een optimaal herstel.

Na het opfrissen en bijpraten met mijn maten over de run en hoe het ging lopen we naar beneden naar de after-party. Overal staan verschillende buffets klaar waar je kunt genieten van een lekker pasta, salade of soep. Natuurlijk willen we de overwinning vieren en doen dit onder het genot van een heerlijke Leffe blond. Ik drink niet teveel alcohol omdat alcohol een negatieve invloed heeft op je herstel.

Nu alles erop zit rest ons nog de rit naar huis. Het is een heel eind rijden maar de Zevenheuvelenloop is het meer dan waard.

Wie weet tot volgende jaar!

Wil je de volgende stap zetten in gezonde voeding en een wekelijkse workout?

Dan help ik je met 3 gezonde en gemakkelijke recepten die je binnen 20 minuten kan bereiden. Ontvang direct de recepten in je mailbox. En heb je als doel je conditie te verbeteren en spieren te kweken. Ontvang dat nu tijdelijk 4 gratis workouts per mail.

Over de auteur

Erhan Toz

Sport freak in hart en nieren. Inmiddels een van de meest fanatieke sporters van de groep. Next challenge: Kwart triathlon!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *