Ervaringen Mud Masters

Ervaringen Mud Masters Biddinghuizen 2016

Afgelopen weekend was het tijd voor Mud Masters in Biddinghuizen. Wij nemen jullie mee en vertellen wat onze ervaringen tijdens Mud Masters in Biddinghuizen waren. Verder nemen we jullie mee in de momenten voorafgaand aan de run. Hopelijk kunnen we jullie inspireren om deel te nemen aan de volgende Mud Masters in Haarlemmermeer.

Voorbereiding

Het is alweer een tijd geleden dat we een obstacle run hadden gedaan. Als we er dan toch weer voor gaan dan gaan we natuurlijk voor de grootste. We mochten dit jaar meedoen op uitnodiging van de organisatie en hebben hierbij de gelegenheid gekregen om kennis te maken met de oprichter van Mud Masters, Andr? Skwortsow.

Vroeg uit de veren om bij de bijeenkomst te zijn rijden we richting het evenement. We worden perfect opgevangen met een goed verzorgd ontbijt en zitten dicht bij de start waardoor we snel onder gedompeld worden in de sfeer van Mud Masters.

Tijdens het wachten zien we dat de eerste groepen starten. Dit zijn de bikkels die 18 kilometer lopen. Wij gaan zelf vandaag voor de 12 kilometer en mogen om 11:50 uur starten. Niet lang nadat de eerste groepen zijn gestart zien we dat een aantal van de deelnemers aankomen bij “The Execution”. Dit is de nieuwste aanwinst van Mud Masters en het beste woord om het te beschrijven is: AWESOME!

 • Waiting
 • executioner

Nog voordat we uitleg krijgen over dit onderdeel zien we met onze ogen hoe het werkt en wat het doet met de deelnemers. De deelnemers nemen plaats op een plateau waarbij ze 4 meter boven het water staan. Vervolgens wordt er afgeteld waarbij op een willekeurig moment op een knop wordt gedrukt om je het valluik te activeren. Je ziet de angst in de ogen van de deelnemers maar ze komen allemaal super enthousiast weer uit het water

Voordat we het door hebben is het tijd voor het interview met Andr?. Hij vertelt vol trots hoe het opzetten van Mud Masters hem af is gegaan en waar hij tegenaan is gelopen. Na een inspirerende speech sluit hij af met de opmerking om het zelf te ervaren en zoveel mogelijk te genieten van het moment en de run.

We lopen richting de informatiebalie om onze kaarten op te halen en onze spullen in te leveren. We hebben ontzettend zin in de run maar ook in een lekker bakje koffie. Het drinken van koffie voor een run heeft voor- en nadelen. Een groot voordeel is dat caffe?ne het aanhouden van een lichamelijke inspanning verlengt. De keerzijde is dat het een dehydraterend effect heeft. Dus als je koffie drinkt voor de run is het ook goed om veel water te drinken.

Koffie op en wat doe je dan! Je maakt natuurlijk een groepsfoto waar je nog lekker fris, fruitig en schoon bent 😉

 • before
 • Oprichter Mud Masters

Race-time

Voor we het weten is het 11:40 en horen we dat de deelnemers voor de run van 11:50 worden opgeroepen om naar het startvak te komen. Als we richting de start lopen zien we dat het eerste obstakel al direct na de start is geplaatst waardoor het snel ophoopt. Om ervoor te zorgen dat we een beetje vaart kunnen maken in het begin en niet te lang wachten, gaan we snel naar het startvak om vooraan te starten.

Na een goede warming-up en veiligheidsbriefing tellen we af van tien tot 0 en dan gaan we los! Binnen een paar tellen zijn we over het eerste obstakel en na het springen over de eerste hooibalen kijk ik achterom om te zien dat het merendeel van de groep inderdaad moet wachten.

Niet kort erna mogen we meteen in het water en het is werkelijk ijs maar dan ook ijskoud. Alle lucht in mijn longen worden eruit gedrukt en ik heb moeite om mijn ademhaling onder controle te krijgen. Na een aantal keer gecontroleerd diep in en uitte ademen gaat het weer beter en voor ik het weet sta ik aan de overkant. Hieronder een filmpje zodat je zelf mee kunt maken hoe de start van Mud Masters verloopt.

Obstakels Mud Masters

Met nog 11 kilometer te gaan en een hoop obstakels is het lachen maar ook afzien. Hieronder de obstakels die mij het meest bij zijn gebleven.

Monkey bars

De Monkey bars vind ik persoonlijk supercool om te doen. Het vraagt veel van je qua kracht maar ook hand- oogco?rdinatie. Je hangt bij dit onderdeel boven een gigantische bak met water en het is natuurlijk de kunst om niet te vallen. Het feit dat je al een hoop obstakels achter de rug hebt en ook nog eens modder aan je handen maakt het niet makkelijker. Ik zie veel deelnemers na een aantal bars vallen en sommige komen voorbij de helft. Veel halen ook de overkant en daar hoor ik gelukkig ook bij. De monkey bar is een veel voorkomend onderdeel bij obstacle runs. Als je vaak deelneemt aan obstacle runs dan ontwikkel je vanzelf een eigen techniek om hier makkelijker doorheen te komen. In mijn geval werkt het goed om gelijk door te pakken en per arm een bar te doen. Ik merk dat ik dan de energie vanuit mijn swing naar de volgende bar kan gebruiken om door te gaan. Als ik iedere keer met beide armen de bar vastpak kom ik stil te staan en kost het me meer energie om vooruit te komen.

 • monkeybars
 • execution

Execution

Hier komt het. Ik durf het bijna niet te zeggen maar dit is het enige obstakel die ik over heb geslagen. Ik heb bij een eerdere editie van Mud Masters wel de variant zonder valluik gedaan en daar heb ik niet van genoten. De hoogte (4 meter hoog) in combinatie met de vrije val waar ik me niet op kan voorbereiden werd mij teveel :(. Alle andere deelnemers van Get Super Healthy zijn voor het valluik gegaan en ik heb beneden in het water genoten van de reacties op hun gezichten. Niet alleen bij mijn maten maar iedereen die voor de valluik gaat weet niet wat hem of haar overkomt. Je kunt je totaal niet voorbereiden en voor het weet val je naar beneden. Verschrikkelijk maar tegelijkertijd geeft het ook een mega kick want veel deelnemers komen juichend en euforisch het water uit.

Flyer

De Flyer is gewoon geweldig. Zie het als een gigantische glijbaan waarbij je ontzettend snel naar benenden raast om vervolgens het water in te worden gelanceerd. De flyer is welgeteld 10 meter hoog!. En voor iemand met hoogtevrees (lees “Ik”) is het geen pret om hier boven te staan. Ik doe vaak mee met obstacleruns en hoge obstakels heb ik vaak veel moeite mee. Toch probeer ik mijn angst te overwinnen en ervoor te gaan. Ik heb geleerd dat ik dan niet te lang over de rand moet kijken maar gewoon moet zitten en mijn verstand op nul moet zetten. Het voordeel van de flyer is dat je net als ieder ander glijbaan contact houdt met je ondergrond waardoor het niet geheel voelt als een vrije val. Verder wil ik nog mijn complimenten geven aan de organisatie voor dit onderdeel want hij was echt heel goed afgestemd. Ik heb eerder meegemaakt bij een run dat een soortgelijk obstakel op het eind weer een stuk omhoog ging waardoor je meer de lucht inging. Echter zorgde dit ook voor een klap op je rug en nek waardoor het zeer blessuregevoelig was. Maar nu was het gewoonweg perfect. Vliegensvlug naar beneden en soepel het water in.

 • flyer boven
 • netjump

Net jump

De Net jump is een obstakel die ik niet eerder heb gedaan en had voorafgaand aan deze run erg zin om deze uit te proberen. Je springt van ongeveer een meter in een hangend net, waarna je over moet pakken naar een hoger gelegen deel van het net. De kunst hierbij is om te zwaaien met je benen zodat je met je lichaam verder onder het net komt en dus ook door kunt pakken. Vervolgens is het net als bij de monkey bars de kunst om steeds door te pakken en niet te blijven hangen. Het spring element maakt dit onderdeel extra uitdagend.

Finish

Na bovenstaande en nog veel meer obstakels komt de finish steeds dichterbij. Voordat we bij de finish zijn mogen we nog door de carwash waarbij we goed schoon worden gespoeld met ijskoud water om vervolgens weer door de modder te rollen. Nog geen honder meter verder staat een muur waar je overheen moet klimmen. Als je denkt dat je de obstakel hebt overwonnen wordt je verrast met een nog hogere muur!

Tot slot nog de sizzler waarbij waar je nog even kunt genieten van een shock voordat je echt mag genieten van je overwinning en een heerlijk 0.0% bavaria biertje.

 • finish
 • finish erhan

Wederom was alles super goed geregeld en hebben wij een top dag gehad. Dank je wel Mud Mudmaster!

Winnaars

Dit jaar mochten we 4 kaarten verloten. Twee kaarten voor de 6 kilometer en twee kaarten voor de 12 kilometer. Onze winaars hebben een geweldige tijd gehad.

 • winnaars 6 km
 • winnaars 12 km

Wil jij ook deelenemen aan Mud Masters? De volgende run is 22 & 23 April 2017 in Haarlemmermeer. Kijk hier voor meer informatie.

Deel dit bericht met vrienden

Over de auteur

Erhan Toz

Sport freak in hart en nieren. Inmiddels een van de meest fanatieke sporters van de groep. Next challenge: Kwart triathlon!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *