budapest_halfmarathon

Ervaringen halve marathon Budapest

Het was weer tijd voor een halve marathon in het buitenland. Sinds een aantal jaar heb ik het initiatief genomen om ieder jaar een run in het buitenland te doen. Dit begon met de 15 kilometer in Istanbul. Vorige jaar hebben we de halve marathon van Barcelona gelopen en dit jaar was Budapest aan de buurt.

Voorbereiding

Sinds lange tijd al geen halve marathon gelopen maar het moest nu toch echt wel gebeuren. Mijn voorbereiding naar deze run toe was heel simpel, Kilometers maken! Na veel runs van gemiddeld tien tot 12 kilometer was het echt tijd om de afstand van een halve marathon weer in mijn benen te krijgen. Naast de afstand is het ook belangrijk om de duur van zo een lange run te voelen in je benen.

Met nog een 6-tal weken te gaan ben ik begonnen om de afstanden steeds verder op te voeren van 12 naar 18. Iedere week kwam er 1 kilometer bij. Hierdoor heb ik de week voorafgaand aan de halve marathon van Budapest nog 18 kilometer gelopen. Belangrijk voor mij was tijdens deze trainingen om een stabiele snelheid op te zoeken waarbij mijn hartslag stabiel bleef. Hier heeft het lopen met mijn apple watch zeer goed aan bijgedragen.

Om mijn voorbereiding af te ronden heb ik de laatste dagen voorafgaand aan de race veel rust genomen. Gemiddeld doe ik drie tot vier crossfit trainingen per week met daarbij nog een loop. De week voorafgaand aan de race heb ik maandag nog gecrossfit en heb daarna vijf dagen rust gehad.

De reis

Samen met mijn hardloopmaat Ren?, waarmee ik jaarlijks een run in het buitenland doe, hadden we onze voorbereidingen voor de reis ruim van te voren getroffen. Het hotel, de vlucht en alle benodigde zaken om in Budapest aan te komen en te verblijven was geregeld.

Echter krijgen we tot onze schrik twee weken voorafgaand aan ons vertrek te horen dat er aanslagen in Brussel plaats hebben gevonden. Naast het feit dat dit verschrikkelijk is voor de mensen die zijn getroffen zijn wij geschrokken en gaan op zoek wat de consequenties zijn voor onze reis.

Het plaatsvinden van de aanslagen zorgt voor extra beveiligingsmaatregelen en wij krijgen het advies om niet 2 uur maar vier tot vijf uur van te voren aanwezig te zijn op het luchthaven. Zo gezegd en zo gedaan staan wij netjes ruim van te voren paraat en belanden na een voorspoedige vlucht de avond voorafgaand aan de halve marathon van Bupadest op locatie.

Na een busreis van bijna een uur naar ons hotel kunnen eindelijk aan tafel en nemen zoals het hoort PASTA. Nu vraag jij je natuurlijk af waarom we na zo een vlucht ervoor kiezen voor een hotel waarvoor je nog een uur in de bus moet zitten. Ik durf het bijna niet te zeggen maar we hebben gekozen voor een hotel die op 200 meter van de finish ligt. Even afzien met de busreis maar na het lopen van de halve marathon ben je ontzettend blij dat je dit soort keuzes hebt gemaakt.

Na een heerlijke pasta maaltijd gaan we snel richting onze kamer en vroeg naar bed want moeten de volgende dag tussen 7 en half negen onze startnummers ophalen en rond negen uur starten.

Rise & Shine

Als mijn wekker gaat om 6:30 uur in de ochtend voelt het niet bepaald als een vakantie. Ik sta rustig op zonder mijn lieftallige vrouw en schattige dochter wakker te maken. Ja, je leest het goed. Ik heb mijn supporters meegenomen 🙂

Ik was mijn gezicht met koud water en poets mijn tanden om vervolgens samen met Ren? en zijn vriendin, Marinda, onze startnummers op te halen. We starten dit jaar met z’n drie?n en hopelijk doet Pnar, mijn vrouw, de volgende keer ook mee.

Zoals ik al aangaf is het hotel ontzettend dichtbij de finish. We starten op Margrit Sziget eiland en verblijven in Grand hotel Margrit Sziget. Na een korte wandeling komen we bij de watertoren waar we onze startnummers op kunnen halen. We zijn mooi op tijd en het is nog lekker rustig. Na het ophalen moeten we nog even langs de chip controle en we lopen vervolgens weer terug naar ons hotel. Ik kan het niet vaak genoeg herhalen. Het is echt heerlijk om op zo een korte afstand van de start en finish te verblijven!

 • budapest marathon 1
 • Budapest marathon 2

Aangekomen in ons hotel begin ik met mijn voorbereidingen voor de halve marathon. Ik heb een aantal dingen meegenomen vanuit Nederland om goed voor de dag te komen. Een koolhydratenshake, noedels, om geen hongerklop te krijgen tijdens de run, en BCAA poeder. De reden dat ik een koolhydratenshake en noedels neem voor de run is om voldoende energie te hebben en hongerklop te voorkomen. Belangrijk hierbij is wel dat je dit ongeveer twee uur van te voren doet. Omdat ik nog anderhalf uur heb neem ik een halve portie noedels omdat ik vrees dat ik hier anders last van krijg tijdens het hardlopen.

De BCAA poeder neem ik om mijn lichaam snelle eiwitten te geven zodat waardoor je een positief effect hebt op je uithoudingsvermogen en de vermoeidheid tijdens een duurloop verminderd. Naast de voedingsvoorbereiding heb ik alle spullen klaargelegd voor de halve marathon. Starnummer, applewatch, gels en oordopjes. Ik ben er helemaal klaar voor.

 • Budapest Marathon 3
 • Budapest marathon 4

Race-time

Het is tijd voor de start en wij zijn meer dan klaar. We lopen mooi op tijd richting de start en het beeld wat we in de ochtend hadden is nu totaal anders met een gigantisch massa aan hardlopers. We zorgen voor een goede warming-up en lopen een aantal rondjes en doen nog een aantal dynamische rek en strekoefeningen.

We zien dat we onze starttijd naderen en lopen richting ons startvak. Tijdens het wachten is het één groot feest en is iedereen in de stemming. Op een gegeven moment komt er zelfs een gigantische bal voorbij waardoor veel mensen in een klein kind veranderen en er alles aan doen om de bal een duwtje te geven. Ik moet toegeven dat ik mezelf ook even helemaal laat gaan.

Om negen uur gaat het startschot en gaat de eerste lopers van start. Wij zitten in de derde startvak. De vakken zijn ingedeeld op basis van verwachtte pace. Wij hadden 1:45 opgegeven en komen daarmee uit op ongeveer twaalf kilometer per uur. Wij starten uiteindelijk om ongeveer tien over negen en de pret kan beginnen.

 • Budapest marathon 5
 • budapest marathon 6
 • Budapest marathon 7
 • budapest marathon 8

Het voornemen is om deze halve marathon op een rustig hartslag en een lager tempo te lopen zodat we volop kunnen genieten van de omgeving en de bezienswaardigheden. We beginnen op het eiland en zijn al snel van het eiland af en lopen over de Donau richting het Parlementsgebouw. Het is werkelijk geweldig om over de imposante bruggen van Budapest te lopen en het feit dat in de tegengestelde richting nog auto’s rijden en de tram nog rijdt geven een extra leuk effect aan deze oversteek. Dit is het moment dat bij mij de knop omgaat om veel foto’s te maken tijdens deze run om met jullie te delen. We zijn met een mooie tempo begonnen en het voelt goed en ik heb adem en energie over om een aantal mooie foto’s te schieten met mijn Iphone.

Eenmaal aan de overkant komen we steeds dichter bij het Parlementsgebouw en deze zie je echt van heel ver aankomen. Het is echt indrukwekkend om zo dicht langs zo een imposant gebouw te lopen. Je kijkt werkelijk waar je ogen uit.

Als we voorbij het Parlementsgebouw zijn lopen we door richting de Kettingbrug. Als je deze brug tegemoet loopt zie wordt je verwelkomt door twee leeuwen. Als we over de brug rennen naderen we de tunnel die onder de heuvel doorgaat waar het paleis op is gevestigd. het voelt alsof je direct na de brug door de tunnel gaat maar we gaan eerst linksaf.

Zodra je linksaf slaat zie je de kabelbaan die je naar het Paleis op de heuvel leidt. Ook dit is geweldig om te zien en ik weet meteen waar we de komende dagen een kijkje gaan nemen. We rennen om de heuvel heen en gaan vervolgens door de tunnel. Ik moet hierbij denken aan de Ijtunnel waar je doorheen gaat met de Dam tot dam maar dan langer en koeler.

 • budapest marathon 9
 • budapest marathon 10
 • budapest marathon 11
 • budapest marathon 12
 • budapest marathon 13
 • budapest marathon 14

Eenmaal uit de tunnel lopen we nog een heel stuk langs de Donau en bereiken snel de 10 kilometer. Dit is altijd een magisch moment waarbij je beseft dat je bijna op de helft van de halve marathon zit. Normaliter loop ik de eerste tien kilometer op een gecontroleerd tempo om vervolgens volgas naar de finish te rennen maar ik hou me nu in omdat we bewust hebben gekozen om een tempo aan te houden waar we lekker nog van de omgeving kunnen genieten. Ik moet toegeven dat het qua temperatuur ook steeds warmer wordt waardoor het hardlopen minder aangenaam wordt dus het versnellen zit er niet echt in ook al zouden we dit willen. We zijn gelukkig vroeg begonnen maar het stijgt qua temperatuur als snel richting de 20 graden.

 • budapest marathon 15
 • budapest marathon 17

Voordat we 15 kilometer erop hebben zitten gaan we over de Vrijheidsbrug weer naar de overkant van de Donau en maken een grote bocht waardoor we weer onder de Vrijheidsbrug door gaan. Zoals ik al aangaf wordt het steeds warmer en zijn we blij dat we nog maar 6 kilometer moeten. Het begint nu steeds zwaarder te worden en ik begin het echt te voelen in mijn benen. Ze worden steeds zwaarder en ik begin steeds gecontroleerder te lopen zodat ik kan voorkomen dat mijn benen nog verder verzuren. Ik ben op dit moment wel een beetje verbaasd omdat ik onlangs nog 18 kilometer had gelopen waarbij het prima ging. Ik besef al snel dat de hitte hier voor een groot deel voor verantwoordelijk is.

 • budapest marathon 18
 • budapest marathon 19

Voordat we richting de finish gaan lopen we weer het eiland op en hebben we nog maar 2 kilometer te gaan. Ik merk dat ik hyper begin te worden en wil alles eruit duwen maar samen uit is samen thuis en ik loop de race samen met Ren? uit

Finish

Net voordat we de finish bereiken kijk ik aandachtig om mij heen op zoek naar mijn dames. Tot mijn verbazing zie ik ze staan bij het 21 kilometer punt en dit geeft mij zo een euforisch gevoel waardoor ik wel naar de finish kan vliegen. Het is echt heerlijk om iemand bij de finish te hebben die je opwacht. Dit motiveert veel mensen echt om de race uit te lopen en geeft mentaal veel kracht.

Eenmaal over de finish maak ik weer ene mooie selfie en het lijkt wel traditie te worden maar wederom heb ik weer een geweldige photobomb te pakken. Ze worden steeds leuker en leuker.

 • budapest marathon 20
 • budapest marathon 21
 • budapest marathon 22
 • budapest marathon 23

Volgende run is Alkmaar city run. Ook deze ervaringen zal ik zeker met jullie delen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *