groet uit schoorl

Ervaringen Groet uit Schoorl

Schoorl is één van mijn favoriete dorpjes. Het voelt net alsof je even niet meer in Nederland bent met de vele klimmetjes in het duingebied. Je kunt hier letterlijk verdwalen en de tijd van je leven meemaken. In het weekend ren ik vaak een rondje in Schoorl om het af te sluiten met een lekker kopje koffie bij het klimduin. Dit keer doe ik mee met de Groet uit Schoorl en heb ondanks het weer ontzettend genoten!

De afstanden

Groet uit Schoorl kent meerdere afstanden. Om precies te zijn kun je deelnemen aan 10 kilometer, 20 kilometer of zelfs 30 kilometer. Omdat er weinig hardloopevenementen zijn met een afstand van 30 km is dit een erg populaire run.

De 30 kilometer staat nog steeds op mijn lijst maar ik was dit jaar te laat met de inschrijving. Echter had ik geluk en kon ik een kaartje voor de 10 kilometer overnemen. Eerlijk gezegd was ik ook niet klaar voor de 30 kilometer en is het goed geweest dat ik deze afstand niet loop.

Omdat ik op het laatste moment een kaartje over heb genomen kon ik mijn naam niet meer wijzigen op het startnummer. Dit jaar liep ik dus als Patrick. Het overkomt mij trouwens vaker dat ik een kaartje over kan nemen of dit nou is vanwege te laat inschrijven of de blessure van een ander.

Wedstrijddag

Het eerste wat ik doe zodra ik opsta is naar buiten kijken. Hoewel ik het al had verwacht naar aanleiding van het weerbericht, zie ik dat het regent. Ik kijk voor de zekerheid nog even of het blijft regenen en zie dat rond het moment van starten zelfs sneeuw wordt verwacht. Het is aardig koud vandaag en de regel die ik in de winter hanteer voor thermo kleding is onder dat het onder de 5 graden moet zijn.

Met nul motivatie door het weer begin ik mijn spullen klaar te leggen. Zo gezegd, zo gedaan en ik sta in no time in de keuken om een stevige bodem te leggen en in ieder geval veel koolhydraten binnen te krijgen. Ik was de avond hiervoor al begonnen met pasta stapelen en neem netjes in de ochtend wederom pasta. Normaliter doe ik geen saus over mijn pasta voor ene run maar dit keer had ik zoveel moeite met het wegwerken van een droge bord pasta. Ik gooi er dus een flinke klodder tomaten saus overheen.

Rond de middag arriveert mijn maat Ren?. We gaan carpoolen naar Schoorl. Beter voor het milieu en gemakkelijk met parkeren. Voordat we vertrekken drinken we nog voldoende water en thee. In mindere mate een kop koffie omdat dit koffie dehydrateert. Echter heeft onderzoek ook uitgewezen dat één kop koffie voor het hardlopen juist een positief effect heeft vanwege de caffeine. Na een aantal koppen thee/koffie is het toch echt tijd om de kou te trotseren en richting Schoorl te gaan. Mijn twee dames gaan ook mee om mij aan te moedigen. De gedachte dat een geliefde op je wacht bij de finish doet wonderen.

  • supporters
  • sporthal

Na een korte rit naar Schoorl lopen we door de kou richting de sporthal. Eenmaal aangekomen bij sporthal de Blinkerd schrik ik van de drukte. Ik had wel een hoop mensen verwachte omdat de 20 en 30 kilometer lopers nu wel ongeveer klaar zouden zijn. Echter had ik er niet zoveel verwacht. Het duurt werkelijk ruim 5 minuten om vanaf de ingang naar het restaurant te lopen. Dit is een afstand van misschien 10 meter.

Zodra ik mijn lieftallige supporters heb afgezet in de kantine met een lekker warm kopje thee haasten wij ons naar de hal. Hier leveren wij onze spullen in en gaan snel richting ons startvak.

Race-time

De start vindt plaats op de Voorweg. Dit is een kort stuk lopen vanaf de sporthal maar heb het wederom ontzettend koud. De regen in combinatie met de wind maakt het niet aangenaam. Tijdens het wachten in het startvak denk ik “man o man, wat is het koud!”. Omdat ik nu niet meer loop maar sta te wachten op de start krijg ik het nog kouder. Dit is wel het moment dat ik bewust de knop omzet in mijn kop en mezelf mentaal voorbereid op de start. Ik begin aan mijn eigen warming-up en doe een aantal dynamische oefeningen om alles los te maken. Snel daarna begin ik de springen om warm te worden. De kou is wel iets wat je alleen voorafgaand aan het hardlopen merkt. Als je eenmaal bent begonnen dan ben je in no time warm. Dit jaar wordt voor het eerst de NK in Schoorl gehouden en dat heeft ook enorm veel mensen getrokken. Het is echt overal heerlijk druk terwijl het echt prutweer is.

  • startvak
  • selfie

Voordat ik het weet knalt in de verte het startschot en zet ik snel Nike+ op mijn apple watch aan. Dit wordt voor het eerst dat ik met mijn apple watch meedoe aan een hardloopevenement. Ik ga in dit artikel niet dieper in op mijn ervaringen met de apple watch tijdens het hardlopen. Hier krijgen jullie van mij op een later tijdstip een uitvoerige review over 🙂

Na de start lopen we een ronde door het dorp en gaan via de Zeeweg het bos en duingebied in. De Zeeweg heeft een pittige klim van 22 meter en moet zeggen dat ik helemaal geen last kreeg van mijn benen. Door mijn tempo en pasfrequentie goed te doseren was het klimmen geen enkel probleem. Het klimmen begint vrij vroeg rond kilometer 2,5 en duurt redelijk lang tot kilometer 4. Na de Zeeweg aan we verder de Nieuweweg op richting Hargen. Eenmaal aangekomen in Hargen krijgen we op de Hargerzeeweg een mooi stukje waarbij je naar links moet om vervolgens weer een haakse bocht terug te maken. Het leuke hiervan vind ik dat je veel hardlopers naar je toe ziet rennen en dan besef ik dat iedereen werkelijk zijn eigen strijd levert. Veel kijken vrolijk maar een hoop ook erg serieus en gefocust. Met nog een aantal kilometers naderen we de finish bij de Sporthal.

Finish

Met 10,2 kilometer op mijn horloge ga ik over de finish en zie dat ik net boven de 52 minuten ben ge?indigd. Tijdnes het finishen stond ik er niet echt bij stil maar kreeg achteraf te horen dat ze een meetfout hadden gemaakt waardoor ze 133 meter te weinig hadden gerekend. Hierdoor kwam de werkelijk afstand niet uit op 10 kilometer maar op 10,133 kilometer. Als recreant kan ik me hier niet echt druk om maken maar denk dat het als wedstrijdloper toch echt cruciaal kan zijn of je meer moet lopen dan je had verwacht en op voor had bereid.

Ik loop langzaam door richting Sporthal de Blinkerd en krijg een prachtige handdoek als aandenken aan het evenement. Ik had eigenlijk een medaille verwacht maar had blijkbaar gewoon niet goed gelezen. Een handdoek is leuk als aandenken maar ik ben zelf meer een man van de medailles.

Ik ga snel naar binnen om mijn tas op te halen en een koolhydratenshake te drinken om snel, je raad het al, koolhydraten en suikers aan te vullen. Dit is essentieel voor een goed herstel. Eventueel kun je een half uur later een eiwitshake nemen.

Waar ik wel om moet lachen is dat ik niet de enige ben die liever een medaille had gekregen. In de kleedkamer hoor ik bijna niets anders 🙂

Ook dit evenement zit weer in de benen. In April loop ik de halve marathon van Budapest en die ervaringen ga ik ook zeker met jullie delen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *