Crossfit 16.1 header

Ervaringen Crossfit open 16.1

Zoals ik eerder schreef zijn de Crossfit opens begonnen. Hiermee kun je als Crossfitter deelnemen aan een internationaal evenement waaraan bijna 300.000 mensen deelnemen. Afgelopen vrijdag was de eerste workout van een reeks van 5 en in dit artikel deel ik mijn ervaringen van de eerste workout.

Workout 16.1

De workout is donderdagnacht gepresenteerd waarna je deze op vrijdag en zaterdag uit kunt voeren in je box. Omdat het op het laatste moment bekend wordt gemaakt weet je niet wat je kunt verwachten. Wat wel vaststaat is dat het allemaal pittige workouts gaan worden.

Ik verbaasde me dan ook niet over de bikkelharde eerste workout van deze Open. Wel kwam uit waar ik bang voor was. We moesten overhead lunges doen en hier ben ik helemaal niet sterk in. Ik weet van mezelf dat ik zwak ben met overhead oefeningen en ben al bezig om mezelf hierin te verbeteren. Ook al weet ik dat ik niet goed ben in de overhead lunge blijft mijn intentie om zoveel mogelijk met de RX (wedstrijdgewichten) mee te gaan zodat ik kan zien waar mijn zwakke punten liggen. Je hebt twee opties tijdens de Opens. RX of Scaled. De RX is behoorlijk pittig en de scaled is voor mij echt te weinig. Daarom probeer ik zoveel mogelijk RX oefeningen te doen tijdens deze open. Dit geeft mij de kans om mijn zwakke punten in kaart te brengen en hier het komend jaar hard aan te werken.

20 minuten AMRAP
  • 7,5 meter Overhead Lunges (42,5 kg)
  • 8 burpees
  • 7,5 meter Overhead Lunges (42,5 kg)
  • 8 chest to bar

Ready, set, go!

Na het verzamelen bij de box wordt eerst een grondige uitleg gegeven van de workout. Tijdens dit moment worden alle oefeningen voorgedaan en krijgen we strikte regels mee met betrekking tot de uitvoering. Zo is het bijvoorbeeld bij de lunges verplicht om je benen te strekken na iedere lunge en moet je bij de chest to bar pull-ups echt de stang raken met je borst. Doe je dit niet dan is het een no-rep. En geloof me je wilt alles behalve “NO REP” horen tijdens je workout.

  • Crossfti Alkmaar 16.1V3
  • Crossfit uitleg 16.1

Na de super heldere uitleg is het tijd voor mijn warming up omdat ik als eerste aan de bak mag. Ik begin eerst met 4 minuten roeien en ga vervolgens alles goed rekken en strekken. Ook probeer ik eerst de lunges uit met een lege stang van 20 kg om de spanning in mijn benen te krijgen en te wennen aan de oefening. Dit lijkt prima te gaan en ik doe nog een paar pull ups om mijn armen en rug ook te laten wennen aan deze oefening.

Het is tijd en de timer wordt ingesteld op 20 minuten. De bekende aflopende 10 seconden voordat de oefening begint zijn al aan het tikken en voordat ik het weet sta ik daar met 42,5 kg boven mijn hoofd. De eerste 7,5 meter lijken redelijk goed te gaan maar kosten mij ontzettend veel energie. Ik ben namelijk heel erg bezig met het stabiliseren van de stang boven mijn hoofd terwijl ik de lunge in ga en weer eruit kom. Na de lunges komen de burpees en hier neem ik rustig de tijd voor omdat ik weet dat mijn zwakke punt de overhead lunges zijn en ik hier alle energie voor nodig heb.

Na de burpees knal ik weer het gewicht boven mijn hoofd en zet een paar stappen. Dan overkomt waar ik al bang voor was. Het kost me zoveel energie om het gewicht te stabiliseren dat ik steeds meer moeite krijg met de lunges. Na veel moeite en een aantal keer de stang neer te zetten maak ik ook deze 7,5 meter af en ga ik met de chest to bar pull-ups aan de slag. Deze gaan prima en verdeel de acht herhalingen netjes in setjes van 4. Ik zie een aantal bikkels hun tweede en zelfs derde ronde afmaken en besluit om door te bijten en de tweede ronde eruit te persen.

  • Crossfit 16.1 Overhead Lunge
  • Crossfit 16.1 Chest to bar

Over mijn eerste ronde doe ik 5 minuten en hou hierdoor nog 15 minuten over. Ik begon aan mijn tweede ronde en ik ging helemaal stuk bij de overhead lunges. Een aantal keer deed ik de lunge en haalde net niet het eind van de vak waardoor ik opnieuw moest beginnen. Het enige waar ik aan dacht was dat ik hoe dan ook mijn tweede ronde af wil maken. Ik verlaag mijn tempo en pas mijn strategie om door mijn tweede ronde te komen aan. Ik doe twee lunges en laat dan de stang vallen. Essentieel hierbij is dat ik probeer het eind van de vak te halen. Dit lukt me een aantal keer niet en moet hierdoor wederom een paar stappen terug doen. Dit is mentaal echt killing maar ik bijt door.

Na ontzettend veel wilskracht maak ik de rond af en ga na de burpees weer terug. Het omhoog houden van het gewicht kost me niet veel moeite maar wel met het aanspannen van mijn core en het doen van de lunge met het gewicht. Na veel inspanning doen ik ook de laatste lunges terug en moet nog de chest to bar pull-ups doen met twee minuten op de klok. Ik begin netjes en doe weer 4 pull-ups. Mijn tweede set gaat minder soepel en daar hoor ik mijn judge al “No rep” roepen. Na nog een aantal pogingen maak ik de pull-ups en ben voor mijn gevoel helemaal klaar. Nog een halve minuut op de klok maar ik ben KLAAR.

Ik zie de scores van mijn mede crossfitters en een hoop hebben 5 rondes gehaald en een aantal zelfs 9. Mijn afdronk van deze workout: Niet blij met maar twee rondes maar weet nu wel heel goed waar ik het komend jaar aan moet werken.

Deel dit bericht met vrienden

Over de auteur

Erhan Toz

Sport freak in hart en nieren. Inmiddels een van de meest fanatieke sporters van de groep. Next challenge: Kwart triathlon!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *