Wat is endorfine precies?
Laten we beginnen bij het begin. Endorfine is een stof die je zelf aan kunt maken als mens. We noemen het daarom ook wel een lichaamseigen stof. Het zit in je cellen in je lichaam. Hoewel je het niet met het blote oog kunt zien heeft het een witte kleur. De stof zorgt ervoor dat je je goed gaat voelen. Dit moet je zo breed mogelijk opvatten. Je kunt dus vrolijk worden ervan, maar het kan ook de pijn verzachten als je ergens last van hebt.
Door deze werking wordt endorfine soms ook wel de natuurlijke feel good drug genoemd. Het is een stofje dat valt onder ons natuurlijke beloningssysteem. Het zendt namelijk het signaal door dat je in een situatie zit waarin je blij en tevreden mag zijn. Sommige voeding zorgt bovendien voor bevordering van de aanmaak.
Hoe maak je endorfine aan?
Wat mij echt verbaasde is dat endorfine bij heel veel zaken in het leven betrokken is. Zo kwam ik erachter dat je hebt op hele verschillende momenten aanmaakt. Dat je het aanmaakt als je verliefd bent, dat verbaasde me niet zo. Maar dat je het bijvoorbeeld ook kunt aanmaken als je eet, daar verwonderde ik me wel wat meer over. Het gevoel dat je vol zit en lekker gegeten hebt wordt ook deels door endorfine veroorzaakt bijvoorbeeld.
De meest gemakkelijke manier om endorfine aan te maken is door lichaamsbeweging. Als je sport komt endorfine ook vrij. Daardoor kan je ook dat fijne ontspannen gevoel verklaren als je er even een uurtje flink tegenaan gegaan bent in de sportschool. Endorfine wordt namelijk tijdens het sporten aangemaakt om pijn en vermoeidheid tegen te gaan. Hoe langer je echter bezig bent, hoe gemakkelijker de aanmaak gaat in je lichaam. Daardoor heb je dat lange effect ervan.
Conclusie
Endorfine zorgt er dus voor dat je je beter voelt. Je wordt er vrolijker en blijver van, maar je voelt er bijvoorbeeld ook minder pijn of vermoeidheid door. Dit maakt het een middel waardoor je net iets meer kunt bereiken als mens. Je kan net iets langer doorgaan of je hebt er net iets meer zin in. Je kunt het op allerlei manieren aanmaken, van het eten van bepaalde voeding tot en met het volhouden van een bepaald sportregime.
Share this Post