Mijn Halve van Egmond

Een van de mooiste halve marathons is voor mij de Halve van Egmond. Dit jaar waren de omstandigheden zwaar met stormachtige wind en veel regen. In dit artikel lees je hoe ik de dag heb beleefd. Ren je volgend jaar met me mee?

Het begin bij de juiste voeding

Net als bij andere events begin ik de dag van te voren met het stapelen van koolhydraten. Dit doe ik door in de avond ervoor al pasta te eten en daar bij een shake van rode bieten en appels. Ook de volgende ochtend neem ik pasta en een rode bietenshake. Dit vul ik aan met een schep eiwitpoeder.

De koolhydraten geven goede energie, maar wellicht vraag je je af waarom ik een shake neem met rode bieten. Er zijn talloze studies gepubliceerd die laten zien dat de inname van rode bietensap het uithoudingsvermogen vergroot.

De rit naar Egmond

Na de goede voorbereiding, want deze is essentieel, is het tijd om richting de pendelbussen te gaan. Zodra ik naar buiten stap waai ik bijna weg maar dit houdt mij natuurlijk niet tegen om met frisse moed mijn auto in te stappen. Op weg naar de P+R in Alkmaar waar je met een pendelbus naar Egmond wordt gebracht! Een compliment voor Le Champion voor de goede organisatie, want het vervoer van en naar de halve marathon van Egmond was top geregeld.

Paniek!

Eenmaal aangekomen in Egmond en verzameld met alle maten, krijgen we de mededeling dat de start een half uur is uitgesteld. Gelukkig staan we warm in de verwarde omkleedtent en doen we nog lekker rustig aan. Half uur later of niet de tijd vliegt voorbij en we razen richting de start.

Eerder kregen we te horen dat de lopers van de kwart marathon een aangepaste route hadden. Uiteindelijk zijn zij niet over het strand gegaan en was het de vraag of wij (halve marathon renners) dit wel zouden doen.

Startvakken

Eindelijk aangekomen bij de start, ontbraken er startvakken en kwam het op neer dat iedereen tegelijk starten. Een nadeel, want zo lopen de langzame en snelle renners door elkaar. Dus wij mee in de menigte en het begint al goed.

Bij de start gaat het al gelijk mis. Bij het afzetten vliegt mijn handschoen uit mijn hand door een windvlaag. Gelukkig wordt deze door mijn maat opgepakt en zie ik hem in de verte lopen met mijn handschoen aan terwijl hij een peace teken maakt.

De eerste kilometers

Na een aantal kilometers door Egmond komen we aan op het strand. Door de hoge stand van het water hebben we een klein stuk strand op te lopen. Gelukkig stond er een gunstige wind uit het Noord-Westen waardoor we op het strand een goede tempo konden maken. Tijdens het rennen was het prachtig om naar de zee te kijken. De woeste golven waren betoverend en daardoor ook jammer dat we van het strand af de duinen in moesten.

Oeh, de duinen

Aangekomen in het duingebied lijkt het steeds zwaarder te worden. De paden worden smaller en veel lopers blijven maar aan de linkerkant rennen. Dit is een grote ergernis voor veel hardlopers en doe hierbij de oproep om meer rechts te lopen als je niet inhaalt ;). Na het duingebied is het moment daar om de bloedweg te trotseren. Dit is de weg waarbij je van het duingebied overgaat naar de boulevard van Egmond en loopt lekker stijl omhoog. Gelukkig hebben we niet lang meer te gaan want de laatste kilometers moeten op karakter.

Finish, ben je er al?

Nog even doorbijten en we gaan over de finish en o wat voelt het toch weer goed om een halve marathon uit te lopen. Vooral het gevecht met de elementen maakte het moeilijk maar zeker niet minder leuk.

Ik raad iedere hardloper aan om de halve marathon van Egmond te lopen. Het is werkelijk een halve marathon die niet alleen je conditie op de proef stelt maar je ook nog eens goed kan verrassen met het weer. Zo is het windstil met een helder blauwe hemel en loop je het andere jaar door een pak sneeuw. Je hebt genoeg tijd om je voor te bereiden voor de volgende halve van Egmond dus ik zeg ?Go for it?.

Deel dit bericht met vrienden

Over de auteur

Erhan Toz

Sport freak in hart en nieren. Inmiddels een van de meest fanatieke sporters van de groep. Next challenge: Kwart triathlon!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *