ChiRunning

De manier om blessurevrij te hardlopen is ChiRunning. Het klinkt als een sprookje maar het is echt mogelijk met deze methode. In dit artikel beschrijven wij de basis van ChiRunning en geven je een aantal tips om je loophouding te verbeteren.

Wat is ChiRunning?

ChiRunning is een hardloopmethode waarmee je op een natuurlijk manier kunt harlopen. Deze techniek is speciaal ontwikkeld om je gewrichten, spieren en pezen te ontzien van grote druk zodat je lange afstanden kunt maken maar ook grote snelheden kunt bereiken. De focus van deze methode zit niet in het versterken van je spieren maar echt focussen op je looptechniek waarbij een sterke kern centraal staat. Hieronder een aantal aspecten van deze techniek verder uitgelicht.

Houding


Je kern is de basis voor een goede houding bij ChiRunning. Maar ook het ontspannen van je lichaam is belangrijk. Zorg ervoor dat je schouder, armen, knie?n en enkels goed los zijn. Vervolgens ga je goed recht staan waarbij je voor je gevoel met een touwtje jezelf aan je hoofd omhoog heist. houd je rug recht en duw je bekken iets naar voren. De balans die hierbij ontstaat, zorgt voor minder spierbelasting en daarmee minder rug-, schouder- en nekklachten, alsmede heup- en knieblessures.

Na het aannemen van een goede houding is het de kunst om iets naar voren te hellen. Hierdoor om het zwaartepunt voor je voeten en niet meer erachten waardoor je minder snel op je hielen landt. Ook zul je merken dat de zwaartekracht het overneemt en je vanzelf de neiging krijgt om een stap te zetten.

Klinkt heel simpel maar je moet je voeten gewoon optillen aan de achterkant bij het hellen. Je zet dus niet af in tegenstelling tot de traditionele hardloopmethode. Hierdoor verspil je weinig energie en belast je minder je spieren.

Tot slot neem je ook je armen mee in het proces. Veel hardlopers houden hun armen stil maar deze heb je juist nodig om snelheid te maken en energie op te wekken. Door met je armen te slingeren heb je meer ritme en balans. Ideaal is een hoek van 90 graden bij het maken van een slingerbeweging.

ChiRunning houding


Pasfrequentie en paslengte


De frequentie tijdens ChiRunning is altijd hetzelfde ongeacht je tempo en is vrij hoog ten opzichte van andere hardloopmethoden. Door een hoge frequentie aan te houden komt je voet kort van de grond wat inspanning van je spieren voorkomt. Ook helpt een hoge frequentie bij het voorkomen van een hiellanding. ook dit voorkomt blessures.

De ideale pasfrequentie is afhankelijk van je lengte maar ligt meestal tussen de 85 en 90 BPM (beats per minute). Er staan in Spotify genoeg nummers met deze frequentie waar je gebruik van kunt maken.

Waarschijnlijk vraag jij je nu af hoe je sneller kunt gaan als je pasfrequentie altijd hetzelfde blijft. Het antwoordt ligt in de paslengte. Hoe harder je loopt hoe langer je passen. Het vergroten van je pas gebeurt vooral aan de achterkant en niet aan de voorkant. Ga dus niet onnodig je knie?n heffen omdat je denkt hierdoor de lengte van je passen groter maakt. Je gaat meer je hielen optillen in plaats van je knie?n. Ook zal het meer naar voren leunen helpen bij het opvoeren van je tempo. Je kern (romp) blijft hierbij gelijk waardoor je meer spanning op je buikspieren zet. Dit is de reden dat je een sterke kern moet hebben voor ChiRunning. Je haalt namelijk het merendeel van je energie uit je romp en niet uit je benen.

Tot zover de basis van ChiRunning. Wil jij meer weten over deze looptechniek of een advies op maat dan kun je contact opnemen met Annet

Deel dit bericht met vrienden

Over de auteur

Erhan Toz

Sport freak in hart en nieren. Inmiddels een van de meest fanatieke sporters van de groep. Next challenge: Kwart triathlon!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *