11 tips om dagelijks minder suiker binnen te krijgen

Gezond gebalanceerde voeding is belangrijk als je wat wil afvallen, maar ook als je juist serieus aan het sporten bent. Suikers hebben hier binnen zeker een plekje, maar ongemerkt krijgen we allemaal snel te veel van dit zoete goedje binnen. Vaak komt dit door producten uit de supermarkt bomvol zitten met zout en suiker, zelfs producten waarvan je het helemaal niet verwacht.
Met onderstaande 11 tips beperk je eenvoudig de hoeveelheid suiker die je (ongemerkt) binnen krijgt, waardoor dat verwen-jezelf-ijsje misschien wel extra lekker smaakt.

1. Drinken

Drink water of niet-gezoet fruitsap (bio-appelsap, kokoswater bijvoorbeeld) in plaats van de frisdrank die bom vol zit met suiker (één blikje Coca Cola bevat 138 calorieën bijna allemaal uit suiker) of ?multi-vitamine'sapjes waaraan suiker is toegevoegd.[1]

2. Tussendoortje

Wissel een koekje in voor een variant met minder suiker (bijvoorbeeld muslikoekjes, kokoskoekjes, een scone).

3. Koffie of thee

Drink je suiker in je thee of koffie? Probeer dan de hoeveelheid suiker langzaam af te bouwen (puur smaakt vaak net zo lekker!) of vervang suikerklontjes voor honing in je thee en bijvoorbeeld kaneel in je koffie[2]. (Of palmsuiker?!?)

4. Kies je zoete beleg zorgvuldig

Probeer jam, honing en vruchtenhagelslag (nee helaas, daar geen fruit in 😉 ) en andere gesuikerde broodbeleg eens te vervangen voor een variant met vers fruit. Bijvoorbeeld een beschuitje met huttekaas een beetje m'sli, kiwi en kaneel.

5. Let op de voedingswaarde

Bekijk de voedingswaarde op bewerkte producten (denk bijvoorbeeld aan voorgemarineerde stukjes kip of die kant-en-klaar salade) en vergelijk dit eens met een alternatieve producten (kip tandorie bevat erg veel suikers in vergelijking met kip shoarmakruiden). Vaak is een nog gezonder maar vooral lekkerdere om met dezelfde ingrediënten gewoon het gerecht na te maken. Lekker verse ingrediënten op je bord waarbij je zelf kan bepalen of en hoeveel suiker en zout je gebruikt. Vaak ook nog eens goedkoper!

6. Halveer de hoeveelheid suiker

Probeer in recepten de hoeveelheid suiker te halveren (en pas eventueel het zout ook iets aan om dit te compenseren), dit werkt voor bijna alle recepten namelijk prima! Uitzonderingen hierop zijn overigens zelf gemaakte jam, meringue en ijs.

7. Ingeblikt fruit

Koop je blikjes fruit? Kies dan voor de varianten op sap in plaats van siroop.

8. Cruesli of Muesli?

Laat de Cruesli staan en kies voor muesli. Muesli is niet gecoat in honing/suiker waardoor het een veel gezonder alternatief is. Koop het bij een goede notenboer en het is ook nog eens veel smaakvoller.

9. Brood vervanger

Sla brood een keertje over (veel brood uit de supermarkt zit vaak zeer veel zout en suiker) maar eet een lekkere zelf gemaakte salade.

10. Vervangers voor suiker

Toch een zoetekauw? Probeer dan eens kaneel in plaats van suiker, extra lekker omdat het van nature een zoet/pittige smaak heeft (maar gezond!) ook nog eens extra smaak geeft aan gerechten (denk aan o.a. pastasauzen maar ook kip) of bijvoorbeeld een heerlijk appeltje of zelf gebakken koekjes.

11. Pas op met “Ik kies bewust”

De laatste tip past in het rijtje van tip nummer 5 maar is zeker het apart vermelden waard.. Pas enorm op met alle producten waarop hippe logo's prijken. Vooral het ?ik kies bewust?-logo prijkt vaak op producten waarvan je, als je naar de ingrediënten kijkt, je sterk kan afvragen of het wel zo?n bewuste keuze is. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld de Kruidige/Pittige Tomatensoep van de Unox, een mooi ?ik kies bewust?-logo op de verpakking maar toch zit er 5,5 gram suiker per 100ml in verwerkt*. Reken even mee, een komsoep (? 285 ml) bevat dan zo?n 15 gram suiker, dat is zo?n 4 suikerklontjes. [1]: http://www.krnwtr-drinkkraanwater.nl/hoeveel-suiker-zit-er-in-frisdrank/ * Over de rede hiervoor komen we in een ander artikel nog eens terug.  

Deel dit bericht met vrienden

 
Over de auteur

Roel Willems

Laatste jaar een omslag gemaakt en fanatiek aan het sporten. Bewust met voeding? Ja, wil je mijn eetdagboek zien 😉 Next challenge: 10 km Rotterdam Marathon

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *